Muffinki z nadzieniem na każdą okazję

Muffinki z nadzieniem na każdą okazję
Święta, Święta i po Świętach.. Wielkimi krokami zbliża się Nowy Rok i karnawałowe szaleństwo. Dzisiejszy przepis idealnie sprawdzi się na taką właśnie porę. Nie wymaga dużo pracy, a muffinki z nadzieniem idealnie sprawdzą się jako przekąska na imprezie. Możemy dowolnie udekorować babeczki, dzięki czemu będą same w sobie ozdobą na stole. Ja przygotowałam dwie wersję muffinek – ciemną kakaową i jasną waniliową. Obie są przepyszne i zniknęły w mgnieniu oka!
               

Składniki:

– 1,5 szklanki mąki pszennej (można użyć pełnoziarnistej)
– 3/4 szklanki cukru
– 2 jajka
– pół szklanki oleju
– pół szklanki mleka
– łyżka proszku do pieczenia
– łyżeczka sody oczyszczonej
– konfitura porzeczkowa (malinowa też będzie super)
– 3 łyżki kakao (do ciemnej wersji)
– aromat waniliowy (do jasnej wersji)
– czekolada lub krem do dekoracji

 

Jak przygotować muffinki z nadzieniem?

Mąkę mieszamy z cukrem, jajkami, olejem, mlekiem, proszkiem, sodą i kakao, aż do otrzymania jednolitej masy. Papilotki umieszczamy w formie do babeczek. Do każdej z foremek nakładamy po łyżce ciasta. Następnie na środek nakładamy po łyżce konfitury. Na to dokładamy kolejną łyżkę ciasta. Tak przygotowane muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. Kiedy wystygną dekorujemy wedle upodobań. Ja użyłam czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

Życzę wszystkim smacznego!

 

Muffinki z nadzieniem na każdą okazję
Oceń ten wpis

Mogą spodobać Ci się również:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *