Czekoladowe ciasteczka „zgadnij z czego”

Czekoladowe ciasteczka „zgadnij z czego”

Dzisiaj podzielę się Wami przepisem, na tajemnicze ciasteczka czekoladowe. Są naprawdę przepyszne. W smaku i konsystencji przypominają brownie. Miękkie, wilgotne i ekstremalnie czekoladowe. A co jest w nich najfajniejszego? Że na pytanie „zgadnij z czego są te ciastka?”, nikt nie potrafi udzielić prawidłowej odpowiedzi! Bo kto by wpadł na to, że można zrobić ciasteczka czekoladowe z czerwonej fasoli?

Czekoladowe ciasteczka z czerwonej fasoli to świetny sposób, żeby przemycić do swojej diety więcej białka – czerwona fasola ma go więcej niż mięso, dlatego jest polecana weganom i wegetarianom. Jest także bogatym źródłem witamin z grupy B (witamina B1 działa antydepresyjnie, poprawia pamięć i logiczne myślenie). Czerwona fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Zawiera żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk. Dodatkowo zawarte są w niej substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych.
Czego chcieć więcej?


Czerwona fasola świetnie nadaje się jako baza do ciasteczek, jak i do brownie. Jednak kupując ją, należy zwrócić uwagę, aby nie była mocno solona. U mnie w markecie nie było dużego wyboru, więc kupiłam soloną i wypłukałam ją kilkakrotnie, a następnie jeszcze trochę namoczyłam. Sól nie była wyczuwalna w ciastkach, zatem sposób się sprawdził.

Czego potrzebujemy? 

– 2 puszki czerwonej fasoli
– pół szklanki cukru (można zastąpić ulubionym słodzidłem)
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 4 łyżki mleka
– 4 łyżki kakao
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
– szczypta soli
Na wierzch:
– pół tabliczki czekolady

 

Jak przygotować ciasteczka z czerwonej fasoli?

1. Tak jak pisałam wcześniej, fasolę płuczemy z resztek soli i jeśli jest taka potrzeba, to namaczamy.
2. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, a następnie odstawiamy na kilka minut.
3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 180C
4. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy łyżką ciasto formując okrągłe ciasteczka.
5. Wierzch każdego ciasteczka posypujemy posiekaną czekoladą.
6. Pieczemy około 20 minut, studzimy, a następnie jemy.

Bajecznie proste i pyszne. Ciasteczka trzeba zjeść w przeciągu 3 dni, bo z czasem twardnieją. Może warto przygotować takie na Dzień Ojca? 🙂

Przysmaki dla taty 5      Wiosenne słodkości!

Smacznego! 🙂

Czekoladowe ciasteczka „zgadnij z czego”
Oceń ten wpis

Mogą spodobać Ci się również:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *