Wczoraj rozpoczęła się akcja Odkryj smaki Azji w sieci sklepów Biedronka. Jestem pod ogromnym wrażeniem świetnych produktów w tej ofercie. Za małe pieniądze można kupić naprawdę ciekawe produkty – makaron ryżowy, różnego rodzaju sosy, papier ryżowy, olej kokosowy, tofu i wiele innych. Naprawdę wow! Z zakupów wróciłam bardzo zainspirowana i wyczarowałam poniższy makaron. Dodatkowo wykorzystałam sezonowe warzywa – cukinię i fasolkę szparagową, więc wyszedł taki polsko-azjatycki obiad, a co 🙂

Czego potrzebujemy? 
– makaron pełnoziarnisty
– jedna cukinia
– pół papryki
– fasolka szparagowa
– kostka tofu
– kilka łyżek sezamu
– sos sojowy
– olej/oliwa do smażenia
– przyprawy do smaku: sól, pieprz, chilli, imbir
Przygotowanie: 
1. Tofu odcedzamy i kroimy w kostkę. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu do zarumienienia. Po usmażeniu przekładamy do miseczki.
2. Sezam prażymy na suchej patelni.
3. Fasolkę myjemy, oczyszczamy i gotujemy.
4. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy na paseczki, a następnie smażymy.
5. Cukinię myjemy i kroimy, a następnie dokładamy do papryki. Smażymy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy przyprawy (ilość według własnych upodobań)
6. W międzyczasie gotujemy makaron.
7. Na talerz nakładamy makaron, fasolkę, cukinię z papryką, tofu, a całość polewamy sosem sojowym i posypujemy sezamem.
Danie nie wymaga dużego nakładu pracy, a jest naprawdę smaczne. Świetnie nadaje się do zabrania do pracy na drugi dzień. Dobrze smakuje nawet na zimno. Warto spróbować właśnie teraz, kiedy jest dobra okazja kupić wszystkie produkty. Ceny w Biedronce są naprawdę świetne, a warzywa sezonowe na wyciągnięcie ręki. 
 
Smacznego! 🙂
Lekkie i szybkie dania na upalne dni
Makaron po azjatycku z tofu
Oceń ten wpis

One thought on “Makaron po azjatycku z tofu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *