Jesień przyszła, czy tego chcemy czy nie. Najbardziej depresyjna pora roku. Telepanie się na przystanku, spanie pod dodatkowym kocem. Czas na rozgrzewające jedzenie! Do herbaty warto dodać imbiru, do jogurty cynamonu, a do muffinek dynię! Nasz dzisiejszy przepis to korzenne muffinki z dynią i innymi pysznymi rzeczami w środku – idealne na tą smutną porę roku. Muffinki mają zmniejszoną zawartość oleju (w porównaniu z innymi muffinkami), a dodatek płatków owsianych, słonecznika i orzechów sprawia, że możemy je jeść bez tak dużych wyrzutów sumienia.

korzenne muffinki dyniowe




Czego potrzebujemy? 

suche:

– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
– pół szklanki płatków owsianych
– pół szklanki ziaren łuskanego słoneczniku
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 łyżeczki przyprawy korzennej (można zastąpić własną mieszanką cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru)
mokre: 
– 1 szklanka purre z dyni
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego wymieszane w 6 łyżkach wody (zamiast 2 jajek)
– 1/3 szklanki cukru trzcinowego
– 2 łyżki oleju
– 5 łyżek mleka (zwierzęce lub roślinne)
+ garstka posiekanych orzechów włoskich do posypania z wierzchu
Przygotowanie: 
1. W misce mieszamy suche składniki. W większej misce dodajemy wszystkie mokre składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
2. Do mokrych składników dodajemy suche i starannie mieszamy, aż do połączenia składników.
3. Masę rozkładamy do formy wypełnionej papierowymi papilotkami. Napełniamy je do mniej więcej 2/3 wysokości. Z wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami.

4. Pieczemy około 25 minut w temperaturze ok. 180 stopni.

korzenne muffinki dyniowe
Życzymy smacznego! 🙂 Nie dajcie się jesieni, już niedługo kolejne dyniowe, rozgrzewające przepisy!
Sposób na dynię 2015Jesienne słodkości!Sposób na dynię 2015
Korzenne muffinki dyniowe – zdrowe i rozgrzewające
Oceń ten wpis

Mogą spodobać Ci się również:

2 thoughts on “Korzenne muffinki dyniowe – zdrowe i rozgrzewające”

  1. Claudia… przecudowne! Wyszło mi 12 babeczek z czego jedna ma ok 117 kcal. Dziękuje za przepis i nie moge sie doczekać następnych od Ciebie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *