Wegańskie ciasto czekoladowe z gruszkami i winem

Wegańskie ciasto czekoladowe z gruszkami i winem

Mówią, że szczęścia nie można kupić. Okazuje się, że można je sobie z powodzeniem upiec! Co więcej nie zajmuje to wiele czasu, a efekt jest naprawdę nieziemski. Już składniki brzmią obiecująco – kakao, gruszki i czerwone wino.. To nie może się nie udać 🙂 Jeśli, tak jak my, walczycie z jesienną chandrą, to koniecznie spróbujcie tego ciasta! Obiecujemy, że się nie rozczarujecie.

czekoladowe ciasto z gruszkami i winem twobrokesisters

Czego potrzebujemy? (na okrągłą formę o średnicy ok. 21 cm)
– 1 i 1/2 szklanki mąki
– 1/4 szklanki ciemnego kakao
– pół szklanki cukru
– łyżeczka cynamonu
– łyżeczka sody
– 100 ml oleju
– 1 łyżka octu jabłkowego
– szklanka czerwonego półsłodkiego wina
– 2 gruszki
Przygotowanie: 
1. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
2. W mieszaninie robimy dwa wgłębienia, do jednego wlewamy olej, a do drugiego wino i ocet.
3. Wszystko szybko mieszamy do połączenia składników.
4. Masę przelewamy do formy wcześniej wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami/bułką tartą.
5. Gruszki myjemy, kroimy na 8 części i wykrawamy gniazda nasienne. Układamy je na cieście.
6. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
czekoladowe ciasto z gruszkami i winem twobrokesisters
Poczekajcie, aż ciasto wystygnie, zanim wyjmiecie je z formy. Inaczej może stać się katastrofa – wiem co mówię!
czekoladowe ciasto z gruszkami i winem twobrokesisters

Przepis pochodzi od cudownej Maszu, która z kolei ma go od Bea w kuchni 🙂 Ciacho wychodzi chrupiące z góry, a w środku obłędnie wilgotne. Wino nadaje mu wspaniałego aromatu, a gruszki odrobinę słodyczy. Do tego zostaje nam jeszcze sporo wina.. Tyle szczęścia! 

Jesienne słodkości!
Wegańskie ciasto czekoladowe z gruszkami i winem
Oceń ten wpis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *