Pikantna, rozgrzewająca zupa z soczewicy

Pikantna, rozgrzewająca zupa z soczewicy

Kiedy na dworze robi się chłodno, warto pomyśleć o przygotowaniu rozgrzewającej zupy, która postawi nas na nogi od razu po przyjściu do domu. Nasza propozycja to pikantna, rozgrzewająca zupa z soczewicy. Jej bazą są pomidory i papryka. Dzięki soczewicy zupa staje się bardzo syta i może z powodzeniem zastąpić obiad.

Dodatkowo, soczewica ma wiele cennych właściwości. Zawiera wiele białka, które może być alternatywą dla białka zwierzęcego. Jest źródłem potasu i kwasu foliowego.Warto włączyć ją do swojej diety.

zupa z soczewicy rozgrzewająca pikantna

Czego potrzebujemy?
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 750 ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
– 1 cebula
– pół pora (białej części)
– 1 czerwona papryka
– 3 marchewki
– 500 ml bulionu
– ząbek czosnku
– chilli
– słodka papryka
– zioła prowansalskie
– sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Soczewicę gotujemy w bulionie przez około 7 minut. Pilnujemy, aby się nie rozgotowała.
2. Cebulę i pora kroimy, wrzucamy na patelnię z łyżką oliwy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
3. Marchewki obieramy i kroimy je na cienkie plasterki. Dorzucamy je na patelnię.
4. Paprykę kroimy w niewielkie paski i dodajemy na patelnię do reszty składników.
5. Podduszamy do momentu, aż marchewka i papryka zmiękną. Dodajemy passatę.
6. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli i bazylią.
7. Dodajemy soczewicę i bulion, którego nie wchłonęła. Wszystko mieszamy.
Zupa wychodzi bardzo gęsta, można dodać do niej więcej bulionu lub wody.

zupa z soczewicy rozgrzewająca pikantna

Życzymy smacznego! Trzymajcie się ciepło 😉

 
 
Pikantna, rozgrzewająca zupa z soczewicy
Oceń ten wpis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *