Wegańskie brownie z czerwonej fasoli (z czekoladą)

Wegańskie brownie z czerwonej fasoli (z czekoladą)

Pamiętacie czekoladowe ciastka z czerwonej fasoli? Cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem, więc sądzę, że Wam zasmakowały. Dzisiaj praktycznie te same składniki, ale w innej formie – brownie z czerwonej fasoli. Jest przepyszne, ma doskonałą konsystencję – lekko chrupiące z wierzchu i obłędnie miękkie, wilgotne w środku. Takie jak idealne brownie powinno być. Do tego jest zdrowsze niż klasyczne brownie – oszczędziłam mu masła i jajek. Ciekawi przepisu? Jest naprawdę prosty. Przygotowanie zajmuje 10 minut, a resztę zrobi za Was piekarnik.

wegańskie brownie z czerwonej fasoli twobrokesisters
Czego potrzebujemy? (okrągła lub kwadratowa 21 cm)
– puszka czerwonej fasoli,
– 6  łyżek zmielonego siemienia lnianego rozrobione w 9 łyżkach gorącej wody,
– 100g mąki pełnoziarnistej,
– 10 łyżek ciemnego kakao,
– pół szklanki cukru (najlepiej brązowego),
– 5 łyżek oleju,
– łyżeczka proszku do pieczenia,
– 2 łyżeczki cukru waniliowego,
– opcjonalnie: drobno posiekana tabliczka gorzkiej czekolady,
– na wierzch: posiekane orzechy.
Przygotowanie: 
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
2. Siemię lniane zalewamy wodą i mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
3. Fasolę płuczemy (jeśli jest solona, to nawet kilkukrotnie) i odcedzamy, dodajemy do miski razem z rozrobionym siemieniem, mąką, kakao, olejem, cukrem. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
4. Masę przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy.
5. Pieczemy około godzinę. Odstawiamy do ostygnięcia.
Najlepiej smakuje na drugi dzień, po schłodzeniu w lodówce, kiedy smaki się przegryzą 🙂 

wegańskie brownie z czerwonej fasoli twobrokesisters
wegańskie brownie z czerwonej fasoli twobrokesisters

Jeśli lubicie kuchenne eksperymenty, to koniecznie spróbujcie tego ciacha. Zachwyca swoją prostotą, strukturą i smakiem. Jest wegańskie, a nie zawiera dziwnych, niedostępnych składników 🙂 


PS znacie książki Doroty Siemiątkowskiej „Moje wypieki”? Właśnie ukazała się nowa kolejna! Zebrane są w niej najwspanialsze przepisy z bloga Doroty. Książkę można kupić tutaj: link – będzie to wspaniały świąteczny prezent np. dla mamy 🙂 


Moje wypieki. Wielki powrótJesienne słodkości!
Wegańskie brownie z czerwonej fasoli (z czekoladą)
Oceń ten wpis


2 thoughts on “Wegańskie brownie z czerwonej fasoli (z czekoladą)”

  • Czy powyższe proporcje są na pewno właściwe? Musiałam wlać do masy więcej wody i oleju. Nie było możliwości zblendowania składników w proporcji z przepisu. Ciasto jest ok, aczkolwiek poczekam do jutra aż się przegryzie.

    • To bardzo stary przepis, ale patrząc po liście składników, to faktycznie mało jest tych płynnych. Przygotuję ciasto ponownie i zweryfikuję przepis. Pamiętam, że masa faktycznie była bardzo gęsta. Dziękuję za komentarz i mam nadzieję, że ciasto wyszło smaczne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *