Pappa al pomidoro – zupa z chleba i pomidorów

Pappa al pomidoro – zupa z chleba i pomidorów

Ta zupa była inspiracją do stworzenia akcji „Stop marnowaniu żywności”, ponieważ jest idealnym sposobem na poradzenie sobie z tym, czego marnujemy najwięcej, a mianowicie pieczywem i warzywami. Pappa al pomidoro wywodzi się z Toskanii. Włosi mają wiele sposobów na wykorzystanie wszechobecnych tam pomidorów – znakomity sos do pizzy, spaghetti, kremy pomidorowe – wszystkie te przepisy powstały z powodu nadmiaru pomidorów w tym regionie. Pappa al pomidoro pochodzi z biednej kuchni, gdyż to właśnie tam dbano, aby żywność się nie marnowała. Powstał więc przepis na gęstą, pożywną zupę z chleba i pomidorów.

pappa al pomidoro zupa z chleba i pomidorów twobrokesisters

Czego potrzebujemy? 
– 750 ml przetartych pomidorów (w sezonie dajemy świeże pomidory),
– 1 dużą cebulę,
– pół bochenka chleba (lub bułki),
– 2 ząbki czosnku,
– 1 duża marchewka (opcjonalnie)
– przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano (+ opcjonalnie chili),
– oliwa z oliwek.

Składniki podane są dosyć orientacyjnie – możecie dodać mniej/więcej chleba czy pomidorów, naprawdę nic się nie stanie 🙂 

Przygotowanie: 
1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę kroimy w cieniutkie plasterki i dorzucamy do podsmażonej cebulki.
2. Do cebuli dodajemy przetarte pomidory lub sparzone i obrane świeże pomidory. Dusimy wszystko razem. Dodajemy przyprawy.
3. Odkrawamy skórki od chleba – środek dodajemy do zupy, a skórki układamy na blaszce, posypujemy bazylią i czosnkiem granulowanym, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy, aż się zarumienią – będziemy mieli pyszne grzanki do zupy lub jako osobną przekąskę.
4. Kiedy chleb rozpadnie się w zupie dolewamy wody (ilość wedle uznania), aby rozcieńczyć zupę.
5. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy zupę ponownie.

Podajemy z grzankami i świeżą bazylią. Można też polać oliwą z oliwek.

pappa al pomidoro zupa z chleba i pomidorów twobrokesisters

 

pappa al pomidoro zupa z chleba i pomidorów twobrokesisters

Uwielbiam tą zupę za smak i prostotę. Za to, że łączy w sobie dobre z pożytecznym i zainspirowała mnie do stworzenia akcji „Stop marnowaniu żywności”. Wypróbujcie ten przepis, bo na pewno w Waszym domu też marnuje się pieczywo. 

Stop marnowaniu żywności
Pappa al pomidoro – zupa z chleba i pomidorów
Oceń ten wpis


1 thought on “Pappa al pomidoro – zupa z chleba i pomidorów”

  • whoah this blog is great i really like reading your posts.
    Stay up the great work! You know, many people are looking around for this information,
    you could help them greatly.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *