Zdrowe muffinki czekoladowe z dietetycznym kremem (młody jęczmień)

Zdrowe muffinki czekoladowe z dietetycznym kremem (młody jęczmień)

Dzisiaj Dzień Muffina! Nie sposób nie uczcić takiego święta 🙂 Dzisiaj mamy dla Was kulinarny eksperyment – krem do muffinek, który nie tuczy, ba! nawet odchudza. Wszystko zaczęło się od tego, że kupiłyśmy po raz pierwszy młody jęczmień. Nie będę ukrywać, że pierwsze starcie było tragiczne. Z wielkim trudem udało się to wypić. Zaczęłyśmy więc poszukiwać innych sposobów na jego spożywanie, bo spożywać go warto. Ze względu na dużą zawartość błonnika, młody jęczmień pomaga schudnąć, gdyż daje poczucie sytości i reguluje procesy trawienne. Dodatkowo zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy. Dlatego wpadłam na pomysł, żeby połączyć go z czymś słodkim i tak powstał pomysł na zielony krem do muffinek. Krem postanowiłam dodatkowo odchudzić. Nie użyłam do niego mascarpone, jak to robię zazwyczaj, kiedy ozdabiam babeczki. Krem powstał z połączenia jogurtu naturalnego i mielonego siemienia lnianego – czyż to nie genialne? Otrzymana konsystencja pozwala na ozdabianie za pomocą rękawa cukierniczego lub strzykawki do kremu. Przepis na muffinki pochodzi z bloga erVegan, którego wszystkim gorąco polecam.


Czego potrzebujemy?

Wegańskie muffinki czekoladowe (oryginalny przepis od erVegan)

Składniki na około 15 muffinek (Erykowi wyszło 10, może to kwestia wielkości foremek)
– 1,5 szklanki mąki (pół na pół zwykła pszenna i pełnoziarnista)
– 1,5 szklanki mleka (najlepiej roślinnego np. kokosowego lub sojowego)
– 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
– 0,5 szklanki puree jabłkowego (zblendowane 2 małe jabłka)
– 3/4 szklanki ksylitolu (lub innego słodzidła) – u nas ksylitol z BadaPak.pl
– 1/3 szklanki kakao
– 1 łyżka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka olejku waniliowego
– szczypta soli
 
Dietetyczny krem z młodym jęczmieniem
– 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego
– łyżka mielonego siemienia lnianego
– płaska łyżeczka młodego jęczmienia
– 2 łyżki ksylitolu
Dietetyczny krem z malinami
– 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego
– łyżka mielonego siemienia lnianego
– kilka malin (mogą być też truskawki, jagody, brzoskwinie lub inne owoce)
– ksylitol do smaku (jeśli owoce nie były słodkie)

Jak przygotować zdrowe muffinki i krem?

1. Do dużej miski przesiewamy mąki, ksylitol, kakao, sodę oczyszczoną oraz sól. Mieszamy dokładnie.
2. W mniejszej misce mieszamy składniki mokre – mleko, ocet jabłkowy oraz olejek waniliowy.
3. Zawartość małej miski oraz puree dodajemy do dużej miski i mieszamy do połączenia składników.
4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180C. Ciasto rozlewamy do silikonowych foremek lub blaszki wypełnionej papierowymi papilotkami. Pieczemy przez około 20 minut – do suchego patyczka.
5. W międzyczasie przygotowujemy krem – wszystkie składniki blendujemy lub dokładnie mieszamy łyżką. Odstawiamy do stężenia. Nakładamy dopiero, kiedy babeczki ostygną.

 
Muffinki na wierzchu posypane owocowym maczkiem Decorada – maczek mango i maczek truskawkowy – są przepyszne i wykonane z naturalnych soków owocowych! Dodatkowo maczek mango świetnie zatuszował smak młodego jęczmienia. 
 
Jak Wam się podoba ten przepis? Muffinki same w sobie są przepyszne – mięciutkie, wilgotne i sprężyste. Krem dodaje im koloru i kontrastowego smaku. Fajny eksperyment, który moim zdaniem zakończył się sukcesem 🙂 Przerzucamy się na dietetyczny krem!
Zdrowe muffinki czekoladowe z dietetycznym kremem (młody jęczmień)
Oceń ten wpis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *