Hiszpańskie smaki – Gazpacho

Hiszpańskie smaki – Gazpacho

Po powrocie z wakacji bardzo tęsknię za tamtejszymi potrawami – przepyszna musaka, wyjątkowo dojrzałe owoce, wyśmienite oliwki i najprawdziwsza oliwa extra virgin. W wakacyjny nastrój wprowadził mnie na nowo Lidl za sprawą swojej akcji z Kuchnią Iberyjską w roli głównej. Mimo tego, że wakacje spędzałam w Grecji, gdzie smaki i kultura są nieco inne, to Hiszpania i Portugalia również kojarzą mi się ze smaczną kuchnią, słońcem i odpoczynkiem. Paczka świetnie dobranych produktów sprawiła, że nie miałam wyboru, musiałam przygotować coś pysznego i się z Wami tym podzielić. Postanowiłam przyrządzić gazpacho, czyli hiszpański chłodnik pomidorowy. Podaje się go podczas upałów. Gazpacho syci i przynosi ochłodę. Przepis jest prosty i szybki (wiecie, że takie lubię najbardziej). Produkty, które znalazły się w paczce znajdują się w aktualnej ofercie Lidla.

przepis na gazpacho blog kulinarny twobrokesisters

Czego potrzebujemy? 

  • 4 dojrzałe pomidory
  • pół czerwonej papryki
  • pół ogórka
  • pół białej cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 kromki chleba (tradycyjnie dodaje się białe pieczywo, jednak ja użyłam pełnoziarnistego)
  • szczypta soli
  • 6 łyżek oliwy extra virgin
  • opcjonalnie: grzanki lub bagietka do podania

Przygotowanie gazpacho:

  1. Czosnek obieramy i przeciskamy do przez praskę do naczynia blendera. Dodajemy sól, oliwę i porwane kromki chleba. Wszystko mieszamy.
  2. Pomidory, ogórka, cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Zostawiamy odrobinę do podania, a resztę dorzucamy do naczynia blendera.
  3. Blendujemy na wolnych obrotach. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy dolać trochę wody.
  4. Gazpacho chłodzimy przez klika godzin, a następnie podajemy z pokrojonymi warzywami i grzankami lub bagietką. Można polać dodatkowo oliwą.
przepis na gazpacho blog kulinarny twobrokesisters
przepis na gazpacho blog kulinarny twobrokesisters
przepis na gazpacho blog kulinarny twobrokesisters
przepis na gazpacho blog kulinarny twobrokesisters

 

Tak jak obiecałam we wstępie, pokażę Wam kilka produktów z obecnej oferty Lidla. W paczce było też chyba trochę hiszpańskiego słońca – zobaczcie na kolory na zdjęciach, nic nie musiałam z nimi robić! 🙂


Sądzę, że warto korzystać z tej bogatej oferty i wprowadzić do swojej kuchni odrobinę słońca np. w postaci pysznego gazpacho z dojrzałych pomidorów! Dajcie znać jakie hiszpańskie lub portugalskie potrawy lubicie jeść lub przyrządzać 🙂

Hiszpańskie smaki – Gazpacho
Oceń ten wpis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *