Hiszpańskie smaki – Gazpacho

Po powrocie z wakacji bardzo tęsknię za tamtejszymi potrawami – przepyszna musaka, wyjątkowo dojrzałe owoce, wyśmienite oliwki i najprawdziwsza oliwa extra virgin. W wakacyjny nastrój wprowadził mnie na nowo Lidl za sprawą swojej akcji z Kuchnią Iberyjską w roli głównej. Mimo tego, że wakacje spędzałam w Grecji, gdzie smaki i kultura są nieco inne, to Hiszpania i Portugalia również kojarzą mi się ze smaczną kuchnią, słońcem i odpoczynkiem. Paczka świetnie dobranych produktów sprawiła, że nie miałam wyboru, musiałam przygotować coś pysznego i się z Wami tym podzielić. Postanowiłam przyrządzić gazpacho, czyli hiszpański chłodnik pomidorowy. Podaje się go podczas upałów. Gazpacho syci i przynosi ochłodę. Przepis jest prosty i szybki (wiecie, że takie lubię najbardziej). Produkty, które znalazły się w paczce znajdują się w aktualnej ofercie Lidla.
Czego potrzebujemy?
- 4 dojrzałe pomidory
- pół czerwonej papryki
- pół ogórka
- pół białej cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 2 kromki chleba (tradycyjnie dodaje się białe pieczywo, jednak ja użyłam pełnoziarnistego)
- szczypta soli
- 6 łyżek oliwy extra virgin
- opcjonalnie: grzanki lub bagietka do podania
Przygotowanie gazpacho:
- Czosnek obieramy i przeciskamy do przez praskę do naczynia blendera. Dodajemy sól, oliwę i porwane kromki chleba. Wszystko mieszamy.
- Pomidory, ogórka, cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Zostawiamy odrobinę do podania, a resztę dorzucamy do naczynia blendera.
- Blendujemy na wolnych obrotach. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy dolać trochę wody.
- Gazpacho chłodzimy przez klika godzin, a następnie podajemy z pokrojonymi warzywami i grzankami lub bagietką. Można polać dodatkowo oliwą.
Tak jak obiecałam we wstępie, pokażę Wam kilka produktów z obecnej oferty Lidla. W paczce było też chyba trochę hiszpańskiego słońca – zobaczcie na kolory na zdjęciach, nic nie musiałam z nimi robić! 🙂
Sądzę, że warto korzystać z tej bogatej oferty i wprowadzić do swojej kuchni odrobinę słońca np. w postaci pysznego gazpacho z dojrzałych pomidorów! Dajcie znać jakie hiszpańskie lub portugalskie potrawy lubicie jeść lub przyrządzać 🙂