Zupa marokańska

Zupa marokańska

Nieuchronnie nadchodzi jesień. Niedługo pewnie zrobi się chłodniej i bardzo będziemy tęsknić za upałami, na które wtedy narzekaliśmy. Jednak jest coś, co uwielbiam w jesieni – jesienna kuchnia! To czas na warzywa psiankowate (ziemniaki, pomidory, paprykę, bakłażany) oraz cukinię. To również okres, kiedy przyrządzamy pyszne, rozgrzewające zupy. Dzisiaj dzielimy się z Wami przepisem na jedną z takich zup – zupę marokańską. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a do tego pyszna, sycąca i baardzo rozgrzewająca. Przygotowujemy ją na bazie rosołu z pieczonych warzyw. Składnikami zupy są cebula, marchewka, czerwona soczewica i szpinak, ale ogromną rolę grają tutaj przyprawy – ostra papryka, kumin, pieprz. Polecamy przygotować podwójną porcję, bo jest naprawdę przepyszna.

zupa marokańska soczewica przepis blog kulinarny twobrokesisters

 

 Czego potrzebujemy?

  • 1 duża cebula
  • 4-5 średnich marchewek
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 litr bulionu warzywnego lub wody
  • łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu)
  • 2 garści szpinaku
  • kumin (kmin rzymski)
  • ostra papryka w proszku
  • szczypta wędzonej papryki
  • sól, pieprz do smaku

 

Zupa marokańska – jak ją przygotować?

  1. W garnku rozpuszczamy olej kokosowy. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Podsmażamy na małym ogniu.
  2. W międzyczasie obieramy marchewki i kroimy je na talarki. Następnie dorzucamy do garnka.
  3. Dodajemy soczewicę (nieugotowaną) i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż marchewka zmięknie.
  4. Po ugotowaniu blendujemy wszystko do uzyskania kremowej konsystencji, możemy odjąć wcześniej łyżkę warzyw, jeśli nie lubimy całkowicie kremowych zup i na koniec dodać je do zupy.
  5. Doprawiamy zupę do smaku kuminem, ostrą papryką, solą i pieprzem.
  6. Do garnka z jeszcze gorącą zupą wrzucamy dwie garści umytego szpinaku i mieszamy aż liście zwiędną. Nakładamy na talerze.

zupa marokańska soczewica przepis blog kulinarny twobrokesisters

zupa marokańska soczewica przepis blog kulinarny twobrokesisters

zupa marokańska soczewica przepis blog kulinarny twobrokesisters


A jakie są Wasze ulubione jesienne potrawy? Jak radzicie sobie z jesienną chandrą? 

Zupa marokańska
Oceń ten wpis

Mogą spodobać Ci się również:



1 thought on “Zupa marokańska”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *