Japoński bulion cebulowy

Japoński bulion cebulowy
Dzisiejszy przepis to fuzja naszych rodzimych, cebulowych smaków z nutką orientu. Większość zna i lubi zupę cebulową z grzanką serową. My często robimy taką zupę w formie gęstego, pożywnego kremu. Dodajemy tam wtedy ziemniaki i inne warzywa. Ta zaprezentowana dzisiaj wersja zupy cebulowej jest trochę inna. Jest przejrzysta i przypomina bardziej cebulowy bulion. Raczej nie można powiedzieć, żeby była pożywna, ale na pewno będzie ciekawą przystawką przed pożywniejszym daniem. Japońska zupa cebulowa idealnie rozgrzeje nas, kiedy przyjdą chłodne dni.
japoński bulion cebulowy zupa cebulowa twobrokesisters przepis

Czego potrzebujemy? 

  • 2 obrane cebule,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub wody,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść pieczarek,
  • szczypiorek,
  • sos sojowy,
  • szczypta imbiru,
  • sól, pieprz do smaku


Jak przygotować japoński bulion cebulowy?

  1. Cebulę kroimy na plasterki i smażymy na małej ilości tłuszczu, aż będzie lekko brązowa.
  2.  Dodajemy pokrojoną cienko marchewkę, selera i czosnek, a następnie zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż warzywa zmiękną i oddadzą cały swój aromat.
  3. Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem do smaku.
  4. Wyjmujemy warzywa. Na chwilę przed podaniem dodajemy do zupy cienko pokrojone pieczarki. Serwujemy z pokrojonym szczypiorkiem.

japoński bulion cebulowy zupa cebulowa twobrokesisters przepis


Kiedy na dworze zimno, rozgrzewające, pikantne zupy stają się niezastąpione. Uwielbiamy je i często przygotowujemy. Taki bulion można pić też w kubku, kiedy to wraca się z dworu, gdzie szaleje deszcz i wichura. 

Japoński bulion cebulowy
Oceń ten wpis


1 thought on “Japoński bulion cebulowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *