Krem z pieczonego kalafiora i czosnku

Krem z pieczonego kalafiora i czosnku

Jesienią uwielbiamy zupy kremy. Świetnie rozgrzewają i pysznie smakują. Dzisiaj przedstawiamy Wam bardzo gęsty krem z kalafiora i czosnku. Dzięki temu, że składniki zostały upieczone, krem zyskuje niezwykłego smaku. Dodane ziemniaki sprawiają, że całość jest bardzo delikatna i dosłownie rozpływa się w ustach.

Czego potrzebujemy?

  • 1 główka kalafiora,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 główka czosnku,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 szklanki wody,
  • sól, pieprz, ostra papryka, opcjonalnie płatki drożdżowe,
  • oliwa z oliwek,
  • koperek do podania.

Jak przygotować krem z kalafiora i czosnku?

  1. Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki. Główkę czosnku obieramy, odkrajamy górę. Wszystko to układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami – solą, pieprzem i ostrą papryką. Pieczemy około 25 minut w temperaturze ok. 180 stopni (kalafior ma się zarumienić, a ziemniaki powinny być miękkie).
  2. Upieczone warzywa wrzucamy do garnka, czosnek wyciskamy z łupinek – powinien być miękki i słodziutki. Wszystko zalewamy bulionem i wodą, a następnie blendujemy na gładki krem. Jeśli potrzeba, to doprawiamy do smaku.
  3. Podajemy posypane koperkiem i polane oliwą.
 
Jakie jeszcze zupy kremy lubicie?
Krem z pieczonego kalafiora i czosnku
Oceń ten wpis

Mogą spodobać Ci się również:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *