Zimą uwielbiamy jeść buraki pod różną postacią. Są słodkie, sycące i pełne zdrowych właściwości. Wspomagają układ krwionośny i obfitują w kwas foliowy, który jest zalecany kobietom w ciąży, aby płód rozwijał się prawidłowo. Buraki najlepiej spożywać surowe np. w postaci soku lub pieczone. Podczas gotowania składniki mineralne zawarte w burakach ulegają rozpuszczeniu, przez co warzywo traci swoje zdrowotne właściwości. Aby temu zapobiec warto buraka upiec. Wiele osób nie wie jak upiec buraka. Dowiecie się tego z Naszego przepisu. Pieczone buraki można wykorzystać w sałatce, dodać do pasty kanapkowej lub zrobić różowy hummus. Są pyszne również same w sobie, więc można je podjadać między posiłkami.

Sałatka z pieczonym burakiem i rukolą, jest wyjątkowo prosta, ale zarazem efektowna. Polubi ją każdy wielbiciel buraków. Rukola nadaje jej ostrości, a prażony słonecznik orzechowego aromatu. Wszystko doskonale się ze sobą łączy tworząc łatwą sałatkę, którą można podać znajomym na kolację, a także zabrać ze sobą do pracy.

Czego potrzebujemy?

  • 2 małe buraki, (1,5 WW, 0,2 WBT)
  • garść rukoli, (0 WW,  0 WBT)
  • pół kostki sera feta, (0 WW, 2,6 WBT)
  • pół szklanki łuskanych ziaren słonecznika, (1 WW, 2,5 WBT)
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) (0,3 WW, 0 WBT)
  • opcjonalnie ocet balsamiczny (łyżka) (0,1 WW, 0 WBT)

    porcja: 2,9 WW, 5,6 WBT 

    Przygotowując przepisy pomyśleliśmy o cukrzykach. Wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe zostały wyliczone dzięki ekspertom Diabdis. Więcej informacji znajdziecie na: https://diabdis.com/dieta-cukrzycowa/

Przygotowanie sałatki z pieczonym burakiem

  1. Buraki dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nie obieramy ich. Możemy nakroić je lekko od góry i włożyć pokrojony ząbek czosnku, dzięki czemu nabiorą aromatu. Buraki owijamy w folię aluminiową i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
  2. Po upieczeniu i ostudzeniu, obieramy buraki ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
  3. Słonecznik podprażamy na patelni z odrobiną soli, aż się zarumieni.
  4. Rukolę myjemy i osuszamy ręcznikiem jednorazowym. Układamy na spodzie talerza.
  5. Na rukoli układamy pokrojone w plasterki buraki oraz pokrojony w kostkę ser feta. Wszystko posypujemy uprażonym słonecznikiem i skrapiamy octem balsamicznym.
Po więcej prostych przepisów i inspiracji zajrzyjcie koniecznie na Nasz Instagram @twobrokesistersblog.
 
W jakiej formie jecie buraki? Może macie inne ulubione sezonowe warzywo? Dajcie znać! 🙂 



Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i serem feta
5 (100%) 1 vote

Mogą spodobać Ci się również:

2 thoughts on “Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i serem feta”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *