Pieczone gofry z piekarnika

Pieczone gofry z piekarnika

Jeśli lubicie gofry, na pewno zasmakują Wam gofry pieczone. Gofry kojarzą mi się z latem i wycieczkami nad morze. Nad morzem zostałyśmy wychowane, więc jest  to smak nam dobrze znany i lubiany. Świeże, chrupiące gofry nie potrzebują wiele – wystarczy sam cukier puder. Świetnie smakują z sezonowymi owocami i bitą śmietaną. Tak naprawdę ciężko ich nie lubić. Gofry z domowej gofrownicy nigdy nie wychodziły takie same. Zazwyczaj były chrupie po wyjęciu, a chwilę potem stawały się miękkie i nie takie jak trzeba.

Przeglądając aliexpress natknęłam się na silikonowe formy do pieczenia gofrów. Wydatek okazał się niewielki. Za dwie sztuki, czyli łącznie forma na 8 gofrów, zapłaciłam 20 zł. Teraz wiem, że był to bardzo dobry zakup. Odkąd formy dotarły, pieczone gofry jemy praktycznie codziennie. Wychodzą cudownie chrupiące i po prostu takie jak trzeba.

Pieczone gofry z piekarnika przepis twobrokesisters

Czego potrzebujemy?

  • 1 szklanka mąki tortowej (może być pół na pół z mąką kukurydzianą)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko (oddzielnie białko i żółtko)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Jak przygotować gofry pieczone?

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 180 stopni.
  2. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, olej, mleko. Wszystko mieszamy.
  3. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtko dodajemy do wymieszanych składników, a białko wlewamy do osobnego naczynia. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka na sztywną pianę.
  4. Delikatnie mieszamy białka z ciastem. Wylewamy do silikonowej formy. Pieczemy przez około 15-20 minut.

Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami. Mogą być to sezonowe owoce, bita śmietana, masło orzechowe. Gofry pieczone wyśmienicie smakują również z cieciorellą, czyli wegańskim kremem czekoladowym.

 

Gofry pieczone w formie silikonowej z aliexpress przepis twobrokesisters

 

Ze słodkich gofrów można w prosty sposób zrobić pyszne, wytrawne danie. Wystarczy pominąć cukier, a otrzymamy idealny dodatek do na przykład sałatki z łososiem.  Zarówno słodka, jak i słona wersja na pewno przypadnie Wam do gustu. W kwestii podania możliwości są praktycznie nieograniczone!

No więc, z czym zjecie pierwsze pieczone gofry?  🙂 

Pieczone gofry z piekarnika
4.9 (97.68%) 207 votes


9 thoughts on “Pieczone gofry z piekarnika”

    • Do tego ciasta dodaję tylko cukier waniliowy, dzięki temu gofry są lekko słodkie i mają tą waniliową nutkę. Oczywiście możesz zastąpić go zwykłym cukrem, albo zupełnie go pominąć i dać słodsze dodatki na wierzch po upieczeniu 🙂
      Ciasta starcza na 7-8 gofrów z foremki.

  • Chociaż od jakiegoś czasu nie używam żadnych typowych słodzideł i dużo smakołyków jest dla mnie za słodkich, to te gofry wogóle nie są słodkie. Fakt, cukru w nich nie ma ale jednak piekłam je dla dzieci więc mogłam troszkę dać. Musiałam dużo posypć cukrem pudrem bo obiecałam słodki podwieczorek. Podsumowując, gofry nie są złe ale po 20 minutach wydały mi się niedopieczone, po 30 już są twardawe. Spróbuję jeszcze dla siebie zmodyfikować przepis, w sensie zamiany mąki białej na zdrowszą, odrzucenie zupełnie waniliny a dodanie ksylitolu i olej kokosowy. Kupiłam foremki na Ali……. więc nie chcę żeby bezczynnnie tak leżały 🙂

    • Dziękuję za komentarz 🙂 Koniecznie daj znać, jak uda Ci się zmodyfikować przepis! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *