Jeśli macie mało czasu na gotowanie, dobrym pomysłem jest przygotowanie posiłków z wyprzedzeniem.  Świetnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju zupy, których można przygotować duży garnek i codziennie tylko odgrzewać. Mój dzisiejszy pomysł to wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami – robisz raz i jesz tydzień. Co najfajniejsze, codziennie można zjeść je z innym sosem – pomidorowy, koperkowy, pieczarkowy, kurkowy, jest w czym wybierać!

Latem, kiedy jest ciepło nie chce mi się spędzać wiele czasu w kuchni. Po pierwsze jest tam gorąco jak w piekle, kiedy dodam do tego jeszcze parujące garnki lub buchający piekarnik, to ciężko tam wytrzymać. A po drugie – szkoda marnować piękną pogodę w kuchni, lepiej łapać promienie słońca na plaży lub chociażby balkonie. Lato jest takie krótkie!

wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

 

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Czego potrzebujemy?

  • 1 mała główka młodej kapusty,
  • 2 woreczki kaszy gryczanej palonej (ok. 200 g),
  • 250 g pieczarek,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • opcjonalnie 2 łyżki przecieru pomidorowego.

Przygotowanie:

  1. Do głębokiego garnka wlewamy wodę do około połowy jego wysokości. Solimy i doprowadzamy do wrzenia.
  2. Z główki kapusty wykrawamy głąb i zdejmujemy liście, które łatwo odchodzą. Wkładamy główkę kapusty wkładamy do wrzącej wody. Kiedy wierzchnie liście zmiękną, zdejmujemy je pomagając sobie widelcem. Gotujemy kapustę dalej, aż kolejne liście zmiękną.
  3. Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  4. Cebulkę kroimy drobno i smażymy, aż do zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy odrobiną wody. Dodajemy do niej pokrojone w drobną kosteczkę pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy, aż pieczarki zmiękną.
  5. Pieczarki z cebulą mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną. Jeśli zajdzie potrzeba (farsz będzie za suchy) doprawiamy dodajemy trochę wywaru lub wywaru z przecierem.
  6. Na środek każdego liścia kapusty nakładamy 1,5-2 łyżki farszu. Zawijamy najpierw boki liścia, a następnie górę i dół. Staramy się zwijać gołąbki ciasno.
  7. Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty, a na niej układamy zawinięte gołąbki. Zalewamy wywarem warzywnym (można dodać do niego dwie łyżki przecieru pomidorowego). Gołąbki można nakryć również pozostałymi liśćmi kapusty.
  8. Naczynie przykrywamy i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze ok. 160 stopni.

 

wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami bez mięsa

 

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami to idealna propozycja dla zapracowanych ludzi. Raz poświęcamy trochę czasu, a efektem cieszymy się przez kilka dni. Smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Z każdym dniem smakują lepiej! Codziennie możesz przygotować inny sos, dzięki czemu gołąbki nie przejedzą się tak szybko 🙂

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
5 (100%) 1 vote

Mogą spodobać Ci się również:

4 thoughts on “Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami”

    1. Nie, chodzi o osobno przygotowany wywar. Można w nim też ugotować kapustę na początku, będzie bardziej aromatyczna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *