Leśny mech, czyli zielone ciasto szpinakowe
5 (100%) 2 votes

Leśny mech to lekkie ciasto o wyjątkowym kolorze, który robi ogromne wrażenie. Dodatek świeżego szpinaku sprawia, że biszkopt jest soczyście zielony. Co ważne, szpinak nie jest wyczuwalny w cieście, także bez obaw. Taki naturalny barwnik dodaje do ciasta zdrowych wartości, a szpinak ma ich przecież sporo. Jest bogactwem żelaza, potasu i kwasu foliowego, także zyskujemy dużo więcej, niż tylko intrygujący kolor ciasta.

Zielony biszkopt można przełożyć dowolnym kremem. Ja przygotowałam jogurtowy krem do ciasta z truskawkami i porzeczkami, ale możesz wybrać dowolne sezonowe owoce – świetnie będzie smakowało na przykład z malinami.

ciasto szpinakowe leśny mech z truskawkami

leśny mech ciasto szpinakowe z truskawkami

leśny mech

 

Leśny mech, czyli ciasto szpinakowe – przepis

Czego potrzebujemy?

Zielone ciasto

  • 100 g świeżego szpinaku*
  • 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub cytrynowego

Jogurtowy krem do ciasta

  • 500 ml jogurtu greckiego,
  • garść świeżych truskawek
  • 3 łyżki konfitury porzeczkowej (lub świeże porzeczki)
  • opcjonalnie 2 łyżeczki Masy Śmietankowej od dr Oetkera dla zagęszczenia kremu

*można użyć mrożonego, jednak świeży daje ładniejszy, żywszy kolor

 

Przygotowanie

  1. Szpinak myjemy dokładnie i blendujemy na jednolitą masę z olejem. To sprawi, że nie straci on swojego soczystego koloru.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy do nich cukier oraz żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.
  3. Do szpinaku stopniowo przesiewamy mąkę i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki – proszek do pieczenia, sodę oraz aromat. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy wszystko bardzo delikatnie.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok. 180 stopni. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy przez około 45 minut (sprawdzamy patyczkiem). Po upieczeniu zostawiamy na kilka minut w uchylonym piekarniku,  a następnie studzimy.
  5. W międzyczasie przygotowujemy krem jogurtowy do ciasta. Jogurt rozdzielamy na dwie części. Do jednej dodajemy pokrojone drobno truskawki, a do drugiej konfiturę porzeczkową. Mieszamy je za pomocą trzepaczki. Odstawiamy do lodówki.
  6. Odcinamy wierzch wystudzonego ciasta, odkładamy go do miski. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa blaty.
  7. Na dolnym blacie rozsmarowujemy porzeczkowy krem jogurtowy, wygładzamy i nakrywamy drugim blatem. Nakładamy na niego krem truskawkowy, którym smarujemy również boki ciasta.
  8. Na wierzchu rozkruszamy odcięty wierzch ciasta. Okruszkami obklejamy również boki. Przyozdabiamy truskawkami. Odstawiamy do lodówki.

 

 

szpinakowy tort leśny mech z kremem jogurtowym zielone ciasto ze szpinakiem leśny mech leśny mech biszkopt ze szpinakiem

leśny mech czyli ciasto ze szpinakiem i kremem jogurtowym

Leśny mech, czyli zielone ciasto szpinakowe
5 (100%) 2 votes

Mogą spodobać Ci się również:

2 thoughts on “Leśny mech, czyli zielone ciasto szpinakowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *