Kiedy doskwiera upał, nikomu nie chce się spędzać długich godzin w kuchni. Najlepiej sprawdzają się wtedy szybkie rozwiązania. Jedynym z nich jest szybki chłodnik buraczkowy z ogórkiem i rzodkiewką, który podawać można z ugotowanym jajkiem lub ziemniaczkami. Jego przygotowanie zajmuje około 10 minut, pozostała godzina to chłodzenie w lodówce. Można po niego sięgnąć w dowolnym momencie. Doskonale syci, a także ochładza organizm, co ma zbawienny wpływ podczas upałów. Spróbujcie koniecznie!

szybki chłodnik na letnie dni

zupa na lato szybki chłodnik buraczkowy

Szybki chłodnik – przepis

Czego potrzebujemy?

  • 1 średniej wielkości ogórek szklarniowy
  • 5 rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek dymki
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 250 ml barszczu czerwonego Krakus
  • sól
  • do podania: ugotowane jajko lub gotowane ziemniaki

Przygotowanie

  1. Ogórka i rzodkiewki myjemy dokładnie, a następnie kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do miski.
  2. Dymkę myjemy i kroimy, dodajemy do miski z ogórkami i rzodkiewkami.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty składników. Wszystko zalewamy jogurtem, dolewamy barszcz czerwony i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosalamy.
  4. Chłodzimy przez minimum godzinę. Podajemy z ugotowanym jajkiem lub ziemniakami, posypane szczypiorkiem lub koperkiem.

Gotowe! 🙂

buraczkowy chłodnik na szybko

szybki chłodnik buraczkowy przepis twobrokesisters

 

A jakie są Wasze pomysły na szybkie dania na letnie dni? 🙂 Może znacie inne przepisy na chłodniki? Chętnie je poznam, dajcie znać w komentarzach.

 

#krakus #chlodnik #sprytnieizdrowo

Szybki chłodnik buraczkowy
Oceń ten wpis

Mogą spodobać Ci się również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *