Mistrz OYAKATA rzucił mi wyzwanie! Wyzwań nigdy nie odmawiam, więc oczywiście podniosłam rękawicę. W ramach tej współpracy powstała zupa miso ze szpinakiem i wędzonym tofu, czyli moja fantazja na temat japońskiej zupy miso OYAKATA. Zupa jest bardzo aromatyczna, mocno wyróżnia się jej grzybowy aromat. Kolejny mocny smak to wędzone tofu, które szczerze uwielbiam!

Oprócz przepisu na tą ciekawą zupę, mam również kilka ciekawostek o kuchni i kulturze japońskiej. Miłej lektury 🙂

zupa miso ze szpinakiem, pieczarkami i wędzonym tofu

 

Kuchnia japońska pełna afrodyzjaków

Kuchnia japońska to nie tylko ciekawe smaki, ale także bogactwo afrodyzjaków. Japońskie smaki rozpalają wszystkie zmysły!

Na romantyczną kolację warto wybrać dania kuchni japońskiej, ponieważ odpowiedni dobór składników sprawia, że pobudzają zmysły i rozpalają ciało od środka. Najbardziej popularnym afrodyzjakiem są owoce morza, których wiele znaleźć można w japońskich daniach. Morskie ryby i skorupiaki pełne są witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na popęd seksualny. Znajdziemy w nich również żelazo, cynk, wapń, fosfor, jod oraz witaminy z grupy A, D i B, które wspomagają zdrowie seksualne. Sushi podawane z imbirem i wasabi (odmiana ostrego chrzanu) pobudzają wydzielanie endorfin, które wprawiają organizm w świetny nastrój.

Japońska kultura jedzenia

Japończycy bardzo cenią są dobre maniery i kulturę osobistą, widać to również przy stole. Warto o tym pamiętać odwiedzając japoński dom lub jadając w japońskiej restauracji. Obyczaje równią się od naszych, europejskich, więc należy zapoznać się z obowiązującymi zasadami, aby nie zaliczyć „wtopy”, która mogłaby zasmucić lub nawet rozzłościć Japończyków. Uwagę należy zwrócić na gest powitania, zachowanie odpowiedniej pozycji przy stole, a także sposób spożywania posiłków. Co ciekawe, przy stole nie wolno nakładać sobie potrawy samodzielnie, a także nalewać sobie alkoholu. Ten zaszczyt pozostawiamy gospodarzowi. Niektórych zdziwić może fakt, że w Japonii mile widziane jest siorbanie! Siorbiąc zupę pokazujemy, że bardzo nam smakuje. Podczas posiłków nie poruszamy takich tematów jak śmierć czy choroba. Mile widziane są za to podziękowania i wyrazy szacunku dla gospodarzy. Po posiłku pałeczki lub sztućce oraz zastawę powinno się ułożyć dokładnie tak, jak zastało się je przed jedzeniem. Posiłek kończy podziękowanie gospodarzowi za zaproszenie i smaczne dania.

Więcej ciekawostek na temat kuchni i kultury japońskiej znajdziecie w Księdze Mistrza Oyakata, naprawdę warto tam zajrzeć!

 

Zupa miso ze szpinakiem i tofu

Czego potrzebujemy?

  • 6-8 pieczarek,
  • ok. 500 ml bulionu warzywnego (można wykorzystać też ten bulion cebulowy)
  • 1 litr wody,
  • garść szpinaku,
  • 1 cebula dymka,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 opakowanie zupy OYAKATA MISO
  • 1/2 kostki wędzonego tofu
  • opcjonalnie: 1 łyżka pasty miso

Przygotowanie

  1. Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy je do gorącego bulionu i gotujemy. Dodajemy wodę oraz saszetkę przypraw.
  2. Cebulę dymkę myjemy i kroimy drobno. Dodajemy do wywaru.
  3. Dodajemy przyprawy, mieszamy.
  4. Szpinak myjemy i dodajemy do zupy kilka minut przed podaniem. Dzięki temu zdąży „zwiędnąć” i będzie przypominał wodorosty.
  5. Makaron zalewamy gorącą wodą i czekamy, aż zmięknie. Następnie nakładamy go na dno każdej miseczki.
  6. Makaron zalewamy zupą miso z pieczarkami i szpinakiem. Na wierzch nakładamy pokrojone tofu.

SMACZNEGO! ITADAKIMASU!

 

japońska zupa miso z tofu, szpinakiem i pieczarkami

zupa miso z makaronem, szpinakiem, pieczarkami i tofu

 

Produkty OYAKATA dostępne są już w wielu miejscach, na pewno znajdziecie je w pobliżu. Tu sprawdzisz dostępność.

Podoba Wam się taka ekspresowa zupa miso? Jakie są Wasze ulubione dania kuchni japońskiej? 🙂

Zupa miso ze szpinakiem i wędzonym tofu
Oceń ten wpis

Mogą spodobać Ci się również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *