Pamiętacie lodowe jogurtowe mini-przekąski? Były swego czasu bardzo popularne na blogu. Nic dziwnego, bo są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Przechowuje się je w zamrażarce, dlatego można mieć je zawsze „w pogotowiu”, na wypadek wizyty niespodziewanych gości. Dzisiaj chcę Wam pokazać nową wersję tych smacznych lodowych przekąsek – limonkowe tartaletki z zamrażarki. Mają one bardzo interesujący, bogaty, orzeźwiający smak. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a efektem można cieszyć się przez długi czas, bo przechowuje się je w zamrażarce.

 

limonkowe tartaletki z mlekczkiem kokosowym tartaletki bez pieczenia z zamrażarki

 

Limonkowe tartaletki z zamrażarki

Czego potrzebujemy?

spód:

  • ok. 100 g ciasteczek maślanych,
  • garść namoczonych daktyli,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

krem:

  • 1 puszka mleczka kokosowego (chłodzone w lodówce przez co najmniej 1 dzień!),
  • 2 limonki,
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka kruszymy w rozdrabniaczu, dodajemy namoczone daktyle i wiórki kokosowe. Blendujemy wszystko razem. Zblendowaną masę rozkładamy do papilotek – polecam silikonowe foremki do muffinek, ale papierowe też się nadadzą. Masą wykładamy spód foremki i wygładzamy – najłatwiej zrobić to zwilżoną ręką.
  2. Twardą część mleka kokosowego przekładamy łyżką do miski (pozostałą wodę można wykorzystać np. do owsianki lub koktajlu). Mleko kokosowe ubijamy za pomocą miksera lub blendera z przysadką do ubijania. Dodajemy sok wyciśnięty z limonek i otartą skórkę. Dosładzamy syropem z agawy lub miodem.
  3. Dopełniamy foremki masą kokosowo-limonkową. Wstawiamy wszystko do zamrażarki na co najmniej kilka godzin. Wyjmujemy kilka minut przed podaniem.

Tartaletki można przechowywać w zamrażarce przez długi czas. Dzięki temu zawsze będziemy mieli gotową przekąskę, kiedy zaskoczą nas goście 🙂

limonkowe tartaletki z mleczkiem kokosowym

limonkowe lodowe tartaletki bez pieczenia z zamrażarki

 

Przygotowanie tych pysznych tartaletek limonkowych zajęło mi około 10 minut. Po 2 h godzinach w zamrażarce, mogłam cieszyć się pyszną, orzeźwiającą przekąską. Co najfajniejsze, że można je urozmaicić sezonowymi owocami – świetnie będą pasowały położone na wierzchu maliny lub borówki, które przełamią kwaskowatą limonkę.

Lubicie takie lodowe desery? Co sądzicie o takim połączeniu smaków? Do czego najczęściej wykorzystujecie mleczko kokosowe? Czekam na Wasze komentarze 🙂 

 

Limonkowe tartaletki z zamrażarki
5 (100%) 1 vote

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *