Uwielbiam ziemniaki w każdej formie. Gotowane z masełkiem i koperkiem, w zapiekankach warzywnych, z pieczarkowym sosem.. ale absolutnie najlepsze są te pieczone. I tutaj znowu mnóstwo możliwości. Można je zawinąć w folię i upiec w całości, pokroić na frytki lub talarki, albo.. zrobić dwa w jednym – ziemniak w całości i jednocześnie talarki. Jak to możliwe? Wystarczy przygotować ziemniaki Hasselback. Są to ziemniaki, które wyglądają jak harmonijka. Zachwycają swoim wyglądem, a także fakturą, ponieważ na spodzie mamy miękkiego ziemniaczka, a na górze pyszne, chrupiące talarki. Ziemniaki Hasselback świetnie smakują z masełkiem lub oliwą, albo podane z pysznym sosem. Ja przygotowałam sos kurkowy ze śmietanką i pietruszką. Wyszło wspaniałe danie, które smakowało już nieco jesiennie, ale najlepszym tego słowa znaczeniu 🙂

ziemniaki hasselback z sosem kurkowym przepis na takababka.pl

Przepis na ziemniaki Hasselback

Czego potrzebujemy?

  • 4 dokładnie wyszorowane i osuszone ziemniaki,
  • 1 łyżka oleju kokosowego (może być też masło),
  • kilka gałązek rozmarynu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 200 stopni.
  2. Nakrawanie ziemniaków może wydawać się trudne, ale tak naprawdę takie nie jest. Co prawda łatwo nacinając przekroić ziemniaka na pół, jednak wystarczy zastosować prosty trik, żeby tego uniknąć. Ja kładę ziemniaka na nieco głębszej łyżce i wtedy nakrajam ziemniaka. Paski powinny mieć około 2-3 mm grubości. Obecność łyżki sprawi, że nie przekroicie ziemniaka całkowicie. Tak samo postępujemy z pozostałymi ziemniakami.
  3. Między plasterki ziemniaka nakładamy nożem odrobinę oleju kokosowego lub masła oraz listek rozmarynu. Smaruję również ziemniaki z wierzchu i posypuję solą.
  4. Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 20 minut, aż ziemniaki z wierzchu się zarumienią.

pieczone ziemniaki hasselback z olejem kokosowym, rozmarynem i solą

Przepis na sos kurkowy ze śmietaną

Czego potrzebujemy?

  • ok. 50 g dokładnie oczyszczonych kurek,
  • ćwiartka cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy ją na maśle do momentu, aż będzie miękka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Na patelnię dolewamy nieco wody i dodajemy umyte dokładnie kurki.
  3. Kiedy kurki delikatnie zmiękną, dodajemy śmietanę i doprawiamy sos do smaku.
  4. Polewamy sosem ziemniaki i posypujemy wszystko świeżą natką pietruszki.

 

pieczone ziemniaki hasselback i sos kurkowy pieczone ziemniaki harmonijkowe hasselback z sosem kurkowym

pieczone ziemniaki hasselback i sos kurkowy ze śmietaną

 

Ziemniaki Hasselback wyglądają na czasochłonne i trudne do przygotowania. Jednak nie zajmą Wam więcej czasu niż pocięcie ziemniaka na frytki. Efekt powala zarówno pod względem wyglądu dania, jak i pod względem smaku! Warto spróbować 😉 

Pieczone ziemniaki Hasselback z sosem kurkowym
Oceń ten wpis

Mogą spodobać Ci się również:

3 thoughts on “Pieczone ziemniaki Hasselback z sosem kurkowym”

    1. Prawda, że są pyszne? A wcale nie tak dużo pracy z nimi 😉 Dziękuję, staram się mocno pracować nad lepszymi zdjęciami, więc Twoje słowa to miód na moje serducho <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *