Budyń jaglany to zdrowa i pożywna alternatywa dla puddingów z proszku. Kasza jaglana jest najzdrowszą z kasz, dlatego warto znaleźć dla niej miejsce w jadłospisie. Możliwości jest naprawdę dużo, bo kasza jaglana smakuje świetnie zarówno na słono, jak i na słodko. Można zrobić z  kotleciki brokułowe z kaszy jaglanej , dodawać do sałatek, podawać do obiadu zamiast ziemniaków czy ryżu, a także przygotowywać z niej serniki (jaglarniki) i pyszne, sycące puddingi z kaszy jaglanej.

Budyń jaglany z kokosową pianką to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Czekoladowy pudding o zwartej, gęstej konsystencji w połączeniu z leciutką kokosową chmurką to coś, czego koniecznie musicie spróbować. To świetny pomysł na sycący podwieczorek, ale także smaczna alternatywa na śniadanie. Gwarantuję, że małą miseczką najecie się i dostarczycie sobie mnóstwo energii.

czekoladowy budyń jaglany z kokosową bitą śmietaną pudding jaglany o smaku czekoladowym z bitą śmietaną z mleczka kokosowego

Budyń jaglany z kokosową pianką – przepis

Czego potrzebujemy?

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (ok. 240 g)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (musi być dobrze schłodzone!)
  • 3 łyżki erytrytolu (może być również miód lub kawałek rozgniecionego banana)
  • pół szklanki dowolnego mleka
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • woda
  • opcjonalnie: cukier kokosowy

Przygotowanie:

  1. Do garnuszka wsypujemy suchą kaszę jaglaną. Podprażamy ją przez chwilę, aż zacznie pachnieć. Wtedy przepłukujemy dwukrotnie wodą, odlewamy i zalewamy wodą tak, aby poziom wody było ok. 2 cm ponad poziom kaszy. Dolewamy do tego mleko. Kaszę gotujemy na wolnym ogniu, aż wchłonie cały płyn.
  2. W międzyczasie przygotowujemy kokosową piankę. Otwieramy puszkę mleczka kokosowego. Za pomocą łyżki wybieramy stałą, twardą część mleczka, która wydzieliła się dzięki odpowiedniemu schłodzeniu – tę część umieszczamy w misce. Dodajemy odrobinę erytrytolu i ubijamy. Powstanie kokosowa bita śmietana, którą wstawiamy do lodówki, aby stężała.
  3. Po lekkim przestudzeniu kaszy dodajemy do niej kakao, erytrytol, cukier kokosowy oraz płynną część mleczka kokosowego, która została w puszce. Wszystko razem blendujemy na gładką masę.
  4. Budyń jaglany rozkładamy do miseczek, a na wierzch dodajemy łyżkę kokosowej pianki. Można posypać wiórkami czekoladowymi lub dodać ulubione sezonowe owoce. Puddingi przechowujemy w lodówce do dwóch dni.

budyń jaglany z kokosową pianką czekoladowy budyń jaglany z kokosową pianką

 

Lubicie kaszę jaglaną? W jakiej formie podajecie ją najczęściej? 

Budyń jaglany z kokosową pianką
Oceń ten wpis

Mogą spodobać Ci się również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *