Robi się jesiennie, natura zmienia kolory na pomarańcze i czerwienie. Ma to swój urok, kiedy jest jeszcze słonecznie. Te piękne kolory trafiają też na nasze talerze – cudownie pomarańczowe, krąglutkie dynie, czerwona papryka, bataty bakłażany i mnóstwo innych jesiennych przysmaków. Ale zatrzymajmy się na chwilę przy dyni. Długo była przeze mnie niedoceniana, a przecież ma tyle zastosowań! Kiedy wszyscy zajadają się zupą krem z dyni, ja piekę ciasto dyniowe. Cudownie miękkie, wilgotne, o korzennym smaku, z dodatkiem orzechów.. To prawdziwy smak jesieni! Idealnie smakuje do kawy, ale także jako drugie śniadanie. Chlebek dyniowy można zajadać samodzielnie, ale także posmarowany masełkiem albo powidłami śliwkowymi.
proste ciasto dyniowe chlebek dyniowy ciasto dyniowe bez jajek chlebek dyniowy

 Korzenne ciasto dyniowe – przepis

Czego potrzebujemy?

Składniki suche

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego (może być też ksylitol lub cukier kokosowy)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • opcjonalnie: szczypta mieszanki przypraw korzennych
  • opcjonalnie: posiekana ciemna czekolada lub kropelki czekoladowe

Mokre składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni
  • pół banana rozgniecionego widelcem
  • 3 łyżki mleka roślinnego lub wody

Przygotowanie

  1.  Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
  4. W mniejszej misce mieszamy dokładnie mokre składniki.
  5. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy dokładnie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki.
  6. Pieczemy przez około 45 minut, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na około 15 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie studzimy na kratce.

jesienne ciasto dyniowe korzenne bez jajek

ciasto dyniowe korzenne z orzechami bez jajek
Wilgotny chlebek dyniowy bez jajek
Do czego wykorzystujecie dynię? W zeszłym roku przygotowałam pyszne wytrawne tartaletki z ciasta francuskiego z dynią i pieczarkami. To wyjątkowo proste danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i jako przekąska na przyjęciu. Smakowały wyśmienicie na ciepło i na zimno, więc można je zabrać także do pracy.
Uwielbiam dynię za to, że smakuje doskonale zarówno na słono, jak i na słodko. Cudownie wypadła również w słodkim curry z ananasem.
Następna na pewno będzie zupa krem z dyni, bo to przecież jesienny klasyk!
A co gości na Waszych jesiennych talerzach? 🙂
Ciasto dyniowe (chlebek dyniowy)
Oceń ten wpis

Mogą spodobać Ci się również:

2 thoughts on “Ciasto dyniowe (chlebek dyniowy)”

    1. Nie próbowałam z takimi cięższymi mąkami, trochę się obawiam, że będzie zakalec. Myślę, że warto to przetestować, nawet ja nie wyrośnie to na pewno będzie smaczne 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *