Czy Wy też kochacie cukinię? Uwielbiam ją za to, że można wykorzystywać ją na tyle różnych sposobów – zrobić z cieniutki makaron z cukinii z sosem bolognese, dodać do czekoladowych, wilgotnych muffinek, podsmażyć i dodać do makaronu ze szparagami. Jest tyle sposobów, żeby świętować sezon na cukinię! Dzisiaj chcę Wam pokazać przepis na cukiniowe tagiatelle z sosem kurkowym. Wyjątkowo proste i smaczne danie, które łączy w sobie dwa sezonowe dobrodziejstwa natury – cukinię i kurki.

Makaron z cukinii jest wyjątkowo lekki, chrupiący i delikatny w smaku. Świetnie komponuje się ze śmietanowymi lub pomidorowymi sosami, ale tak naprawdę wyśmienicie smakuje nawet z samą oliwą z oliwek. 100 gram cukinii to tylko niecałe 17 kalorii, dlatego bez wyrzutów sumienia można połączyć ją z nieco bardziej kalorycznym sosem 🙂

cukiniowe tagiatelle z sosem kurkowym

makaron tagiatelle z cukinii z sosem kurkowym

Czego potrzebujemy?

  • 1 średniej wielkości cukinia na osobę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ok. 50 g dokładnie oczyszczonych kurek,
  • ćwiartka cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do podania

 

Cukiniowe tagiatelle z sosem kurkowym – przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy i za pomocą obieraczki robimy z niej makaronowe wstążki. Najlepiej obierać cukinię wzdłużnie i obracać po każdym pociągnięciu obieraczką, dzięki czemu będzie obierana równomiernie i będzie to łatwiejsze.
  2. Wstążki z cukinii umieszczamy w misce i solimy. Odstawiamy na czas przygotowywania sosu, aby puściła wodę.
  3. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy ją na maśle do momentu, aż będzie miękka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Na patelnię dolewamy nieco wody i dodajemy umyte dokładnie kurki.
  5. Kiedy kurki delikatnie zmiękną, dodajemy śmietanę i doprawiamy sos do smaku.
  6. Cukinię odlewamy (można dodatkowo osuszyć za pomocą papierowego ręcznika kuchennego). Podsmażamy delikatnie na łyżce oliwy z oliwek, aż cukinia odrobinę zmięknie, ale nadal będzie chrupiąca i jędrna.
  7. Na talerz nakładamy wstążki cukiniowego tagiatelle, na to sos kurkowy i natka pietruszki. Smacznego!

 

cukiniowe tagiatelle z sosem kurkowym ze śmietaną

makaron tagiatelle z cukinii z kurkami i śmietaną

 

Jak wykorzystujecie cukinię? W jakich przepisach najbardziej ją lubicie? A może zatrzymujecie jej smak na dłużej w słoikach? Koniecznie dajcie znać w komentarzach, chętnie się zainspiruję 🙂 

Cukiniowe tagiatelle z sosem kurkowym
Oceń ten wpis

Mogą spodobać Ci się również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *