Czy jest coś lepszego niż domowa pizza? Szczerze wątpię! Na pizzy możemy położyć dosłownie wszystko. Jeśli ciasto jest smaczne, to pizza będzie wyśmienita już z samym sosem pomidorowym i ziołami. U mnie zazwyczaj ląduje przegląd lodówki – zawsze znajdzie się jakiś kawałek cebuli, papryka, kukurydza i pieczarki. Tym razem postanowiłam trochę zaszaleć. Widziałam kiedyś w programie Magdy Gessler, jak przygotowuje pizzę z ogórkiem kiszonym. Przyznam, że miałam mieszane uczucia – jak to, ogórek kiszony na pizzy? Ale ostatnio temat do mnie wrócił, nawet nie wiem skąd. Tak mnie zainspirowało, że zrobię pizzę z ogórkiem kiszonym, bo jak nie spróbuję, to nie będę wiedziała. Może właśnie dużo tracę?

No i spróbowałam. Wiecie co, było warto! Bałam się, że ogórek się „rozciapcia” i zepsuje mi wszystko. Jednak nic z tych rzeczy. Dzięki krótkiemu pieczeniu ogórek został jędrny i soczysty. Dodaje ciekawego, kwaskowatego smaku, który podbija smaki innych składników. Polecam się odważyć i przygotować domową pizzę z ogórkiem kiszonym, jest naprawdę smaczna. Świetnie smakuje też na zimno, na przykład jako przekąska do piwa.

 

domowa pizza z ogórkiem kiszonym

domowa pizza z ogórkiem kiszonym i kabanosami

Domowa pizza wiejska z ogórkiem kiszonym

Czego potrzebujemy?

Ciasto na pizzę

  • 25 g świeżych drożdży,
  • 300 ml ciepłej wody (ale nie gorącej),
  • pół łyżeczki cukru,
  • 500 g mąki pszennej*
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka oregano lub przyprawy do pizzy (można pominąć)

*można dodać pół na pół z mąką pełnoziarnistą, ale wtedy ciasto mniej wyrośnie

Dodatki do pizzy

Celowo nie podaję ilości dodatków, ponieważ jest to kwestia indywidualna. Dodajcie najwięcej tego, co lubicie najbardziej lub całkowicie zmieńcie składniki – to przecież Wasza pizza 🙂

  • 4 łyżki passaty pomidorowej,
  • ser mozarella,
  • kabanosy lub kiełbasa,
  • papryka,
  • pieczarki,
  • cebula,
  • kukurydza z puszki,
  • ogórki kiszone,
  • oregano lub przyprawa do pizzy,

Przygotowanie:

  1. Na początku przygotowujemy rozczyn na ciasto drożdżowe. Do miski rozkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem. Następnie zalewamy je ciepłą wodą i dosypujemy 4 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły się mnożyć. Po około 10 minutach drożdże powinny zwiększyć swoją objętość co najmniej dwukrotnie.
  2. Do większej miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Na środku robimy wgłębienie, do którego wlewamy nasz wyrośnięty rozczyn. Delikatnie zagarniamy mąkę do środka i mieszamy wszystko. Następnie dodajemy oliwę i opcjonalnie przyprawy.
  3. Kiedy ciasto jest już wymieszane, przekładamy je oprószoną mąką stolnicę lub silikonową matę. Zagniatamy ciasto przez kilka minut, aby było elastyczne i gładkie.
  4. Po wyrobieniu kulkę ciasta smaruję delikatnie oliwą i wkładam do miski. Oliwa sprawia, że o wiele łatwiej jest wyciągnąć później ciasto. Nakrywam miskę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – tym razem na co najmniej godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto wyjmuję na stolnicę i obsypuję mąką. Chwilę jeszcze zagniatam. Następnie dzielę je na dwie części i formuję kulki.
  6. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Układam kulkę ciasta i spłaszczam ją, a następnie rozciągam na boki tworząc w ten sposób spód pizzy.
  7. Na cieście rozsmarowuję sos pomidorowy, a następnie układam dodatki. Pizzę można od razu włożyć do piekarnika lub odczekać kilka minut, aż ciasto znowu podrośnie.
  8. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury około 250 stopni.

domowa pizza wiejska z ogórkiem kiszonym

Mam nadzieję, że rozbudziłam w Was nieco ciekawość i też odważycie się na taki kulinarny eksperyment, jakim jest domowa pizza wiejska z ogórkiem kiszonym. Warto zafundować sobie takie doświadczenie. Kubki smakowe będą zaskoczone, ale i zadowolone 🙂

Aż dziwne, że do tej pory nie było na blogu przepisu na pizzę, mimo że na Instagramie wielokrotnie padały prośby. Nie liczę tego wyrobu pizzopodobnego w formie pizzy na spodzie z tortilli 😀 Fajna przekąska, ale pizzy nie zastąpi, no nie oszukujmy się 🙂

Domowa pizza wiejska z ogórkiem kiszonym
Oceń ten wpis

Mogą spodobać Ci się również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *