Wymarzyłam sobie ostatnio ciasto – takie brownie, ale o kremowej konsystencji, które będzie się rozpływało w ustach. Wahałam się, czy to w ogóle ma być ciasto, czy może powinnam nazwać to puddingiem lub kremowym deserem? Jakich składników użyć, żeby uzyskać pożądany efekt? Szybki research na blogach kulinarnych donikąd mnie nie zaprowadził, nie znalazłam przepisu idealnego. Pozostało eksperymentowanie. I wiecie co? Udało się! Stworzyłam swoje wymarzone kremowe brownie dyniowe i to z jedynie 3 składników. Wykorzystałam to, czego miałam akurat pod dostatkiem – puree z dyni, masło orzechowe i kakao. Lepiej wyjść nie mogło, efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Sama wątpiłam w to, że uda mi się uzyskać wymarzoną konsystencję, a jednak!

Brownie z dodatkiem puree z dyni wyszło idealnie kremowe, lekko budyniowe i bardzo intensywne w smaku. Dominuje smak orzechowo-kakaowy. Jest gorzki i wyrazisty. Dla wielbicieli bardzo słodkich deserów polecałabym dosłodzenie ciasta lub podawanie go w towarzystwie lodów waniliowych lub polane miodem.

kremowe brownie dyniowe z 3 składników bez mąki bez jajek bez mleka

Kremowe brownie dyniowe z 3 składników – przepis

Czego potrzebujemy?

  • 1 szklanka puree z dyni*
  • 1/2 szklanki masła orzechowego (może być z orzechów ziemnych lub migdałów czy nerkowców)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • opcjonalnie: 1/4 szklanki cukru lub innego słodzidła (miód, syrop z agawy, ksylitol)

*puree z dyni nie może być zbyt wodniste – warto je odparować poprzez kilkuminutowe podgrzewanie w garnuszku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka) w temperaturze około 180 stopni.
  3. Pozwalamy mu wystygnąć w foremce. Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu, a najlepiej po krótkim schłodzeniu. Ciasto przechowujemy w lodówce do 5 dni.

 

ciasto brownie dyniowe czekoladowe z masłem orzechowym bez jajek mleka i mąki

 

kremowe brownie dyniowe z masłem orzechowym wegańskie bez mąki

 

Mam nadzieję, że nie cierpicie na blogowy dyniowy przesyt. Ostatnio sporo tej dyni na blogu i nie zapowiada się, żeby coś się miało zmienić 😉 Warto korzystać z sezonu na dynię, bo to naprawdę ciekawe warzywo. Dodana do potraw sprawia, że mają cudowną konsystencję i piękny kolor, a dodatkowo jest bogata w witaminy.

Korzystacie z dyniowego sezonu? Przygotowujecie kremowe zupy z dyni? A może dynia kojarzy Wam się tylko z Halloween? Dajcie znać 🙂

Kremowe brownie dyniowe z 3 składników (bez mąki, jajek i mleka)
5 (100%) 1 vote

Mogą spodobać Ci się również:

3 thoughts on “Kremowe brownie dyniowe z 3 składników (bez mąki, jajek i mleka)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *