Słowo „brukselka” wywołuje u wielu osób gęsią skórką i ogólnie niemiłe skojarzenia. Ta awersja do brukselki może być spowodowana jej złym przygotowaniem, przez co staje się gorzka i faktycznie niezbyt ciekawa w smaku. Dobrze przyrządzona brukselka jest słodka i delikatna w smaku, a podana z odpowiednimi dodatkami może być świetną przekąską lub dobrym dodatkiem do obiadu. Gwiazdą dzisiejszego wpisu jest brukselka pieczona w chrupiącej posypce – ciekawa alternatywa dla tej gotowanej brukselki, znanej ze szkolnej stołówki. Spróbujcie, dajcie tej małej kapustce drugą szansę 🙂

Dlaczego warto polubić się z brukselką? Brukselka powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Pochodzi z Belgii, a jej nazwa związana jest ze stolicą tego kraju – Brukselą. Kapusta brukselska (bo tak brzmi pełna nazwa) ma właściwości antynowotworowe, jest bogactwem kwasu foliowego, wspomaga płodność oraz układ odpornościowy. A jeśli nadal Wam mało, to zjedźcie na sam dół – długo żyłam w nieświadomości 😉

pieczona brukselka z chrupiącą posypką brukselka pieczona z bułką tartą i cytryną

Brukselka pieczona w chrupiącej posypce – przepis

Czego potrzebujemy?

  • ok. 300 g brukselki,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • pół cytryny,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Brukselkę dokładnie myjemy. Odcinamy twarde końcówki i usuwamy brzydkie zewnętrzne listki, jeśli takie są.  Przekrawamy brukselki na połówki. Umieszczamy je w misce.
  2. Do brukselki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę oliwy z oliwek, skórkę otartą z połówki cytryny i bułkę tartą. Solimy i pieprzymy. Wszystko mieszamy tak, aby brukselką była obtoczona w posypce.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury około 180 stopni. Brukselkę pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym przez około 30 minut (aż brukselka zmięknie).
  4. Pieczoną brukselkę podajemy skropioną cytryną i polaną oliwą z oliwek.

 

przepis na brukselkę pieczoną z chrupiącą posypką brukselka pieczona z chrupiącą posypką z bułki tartej

 

To jak będzie? Dasz brukselce drugą szansę? Właściwie przygotowana jest naprawdę smacznym dodatkiem do obiadu. Można ją nawet dodać do pizzy lub sałatki. Warto spróbować! Jeśli nadal Was nie przekonałam, to sprawdźcie koniecznie inne jesienne przepisy z bloga

 

Piszę ten post i nucę sobie „Go solo”, więc Wam też tutaj zostawię do posłuchania. Jak wiadomo, utwory muzyczne można interpretować wielorako – według mnie to piosenka o trudnej relacji z brukselką.

Ciekawostka:

Brukselka pieczona w chrupiącej posypce
5 (100%) 1 vote

4 thoughts on “Brukselka pieczona w chrupiącej posypce”

  1. Ojoj, kocham, ale polecam zwłaszcza brukselkę w bułce tartej na słodko, z dodatkiem miodu. To dopiero pycha !!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *