Kiedy robi się zimno, piekarnik aż prosi się, żeby go włączyć. W zimnych ścianach mojej kamienicy ciężko o utrzymanie wysokiej temperatury w pomieszczeniu, więc dogrzewanie piekarnikiem jest jesienią i zimą na porządku dziennym. Spokojnie, urządzenie nie chodzi na marne i nie włączamy go na pusto.. Jesienią z przyjemnością wracam do wypieków – zarówno tych słodkich, jak i słonych. Królują ciasta ze śliwkami, ukochana przez czytelników owsiana szarlotka i rewelacyjne odchudzone ciasto marchewkowe. Na słono pojawia się niezastąpiona pizza, tarty z ciasta francuskiego lub pieczone pierogi drożdżowe, które dzisiaj chcę Wam pokazać.

Przygotowanie pierogów drożdżowych jest naprawdę proste, wymaga jedynie odrobiny czasu. Ciasto drożdżowe rządzi się swoimi prawami i musimy pozwolić mu wyrosnąć. Oczywiście warto zarezerwować sobie trochę czasu i zrobić ich więcej, bo pieczone pierogi zachowują świeżość przez ponad 2 dni i świetnie smakują na zimno – można zabrać je do pracy, zaserwować na przyjęciu czy zapakować dzieciom do szkoły. Dodatkowo są bardzo sycące, ja najadam się sześcioma takimi pierogami podanymi z sosem czosnkowym na jogurcie.

 

Przepis na pieczone pierogi drożdżowe z dynią

Czego potrzebujemy?

Pierogi drożdżowe:

  • 500 g mąki (u mnie pół na pół mąka pszenna z mąką pszenną pełnoziarnistą),
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 jajka (jedno do ciasta, a drugie do posmarowania pierogów przed pieczeniem)
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżka oleju,
  • opcjonalnie: sezam, pestki dyni, słonecznik – do posypania pierogów przed pieczeniem

Farsz:

  • ok. 500 g upieczonej dyni,
  • 100 g sera z niebieską pleśnią,
  • 1 łyżeczka rozmarynu (może być suszony),
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki ciasta na pierogi powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko podgrzewamy w garnuszku, ale nie gotujemy. Powinno być letnie. Do miski wkruszamy drożdże, zasypujemy łyżką cukru i wlewamy ciepłe mleko. Wszystko mieszamy, nakrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. W tym czasie drożdże powinny zacząć się mnożyć.
  2. W osobnej misce mieszamy mąkę z solą. Robimy małe wgłębienie, wbijamy jajko i dodajemy rozczyn drożdżowy. Składniki mieszamy ze sobą, a na następnie zagniatamy ręcznie przez co najmniej 5 minut. Ciasto powinno być jednolite i sprężyste. Po wyrobieniu, kulkę ciasta smarujemy łyżką oleju i wkładamy do miski. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aby ciasto ładnie wyrosło.
  3. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Upieczoną wcześniej dynię kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do niej pokrojony drobno ser pleśniowy lazur oraz łyżeczkę suszonego rozmarynu. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy trzy na mniejsze części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 3-4 milimetrów. Z ciasta wycinamy koła – za pomocą foremki do ciastek lub szklanką. Moje kółka miały średnicę około 8 cm. Po wycięciu kółka można jeszcze delikatnie rozwałkować, bo lubią się kurczyć. Na środek każdego kółka nakładamy łyżkę farszu, a następnie zaklejamy dokładnie brzegi pieroga. Zaklejone pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed samym pieczeniem smarujemy pierogi roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub pestkami dyni.
  5. Pieczemy przez około 15 minut (aż pierogi się zarumienią) w temperaturze około 200 stopni. Podajemy na ciepło lub wystudzone. Świetnie smakują z różnego rodzaju sosami i sałatką.

 

 

Przy okazji chciałam Was z radością poinformować, że Lidl powiększył swoją stałą ofertę mąk. Dostaniemy tam teraz wiele rodzajów mąki pełnoziarnistej, mąkę kukurydzianą czy nawet mąkę lnianą. Dużą zaletą jest również obecność mąk bio, które zazwyczaj kupić można jedynie podczas akcji ze zdrową żywnością.

Z jakim farszem najbardziej lubicie pierogi? Ja uwielbiam praktycznie każde! Oczywiście niezastąpiony duet to szpinak i ser feta, ale cudowne są również z suszonymi pomidorami lub mięsem mielonym a’la chilli con carne, yummy!

Pieczone pierogi drożdżowe z dynią, serem pleśniowym i rozmarynem
5 (100%) 1 vote

Mogą spodobać Ci się również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *