Zabawne, że więcej sałatek pojawia się u mnie na stole jesienią i zimą, niż wiosną czy latem. W ciepłych miesiącach warzywa same pchają się na talerze – kanapki ze świeżym pomidorem, sałatką i ziołami, pieczone lub grillowane warzywa. Zapotrzebowanie jest naturalnie zaspokajane. Gorzej sprawy mają się, kiedy pomidory przestają smakować jak pomidory.. Wtedy do akcji wkraczają moje ukochane jesienne i zimowe sałatki. Główne skrzypce grają w nich sezonowe dary natury – buraki, pomarańcze, czy jabłka. Dzisiaj przed Państwem kolejna jesienna gwiazdeczka, czyli gruszka – słodka, delikatna, a przy tym pysznie chrupiąca. W połączeniu z zieleninką, ostrością sera pleśniowego i słodyczą miodowego dressingu tworzy sałatkę, obok której nie można przejść obojętnie. Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i miodowym dressingiem zachwyci podniebienia Wasze i Waszych gości, kiedy zaserwujecie im ją jako przystawkę. Sałatka sprawdzi się również jako danie obiadowe, jeśli dopełnimy ją świeżym pieczywem lub grzankami.

sałatka z gruszką, serem pleśniowym i dressingiem miodowym sałatka z gruszką, roszponką, serem pleśniowym, orzechami i miodowym dressingiem

Czego potrzebujemy?

Sałatka z gruszką

  • 2 garści roszponki (może być też rukola lub mix sałat),
  • 1 duża dojrzała gruszka lub 2 mniejsze,
  • około 50 gram sera lazur z niebieską pleśnią,
  • kilka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

Miodowy dressing do sałatki

  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie

  1. Sałatę myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Układamy po garści zieleniny na talerzu.
  2. Gruszkę kroimy na cienkie plasterki lub półplasterki. Układamy je na sałacie.
  3. Ser pleśniowy kroimy w drobną kosteczkę. Posypujemy nim gruszki.
  4. Wszystkie składniki dressingu mieszamy ze sobą w miseczce lub małym słoiczku. Polewamy dressingiem sałatkę.
  5. Z wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami.Podajemy z bagietką czosnkową lub grzankami.

 

sałatka z gruszką, serem pleśniowym i miodowym sosem

 

Czy też doceniacie świeże sałatki jesienią i zimą? Uwielbiam wykorzystywać w nich soczyste owoce i warzywa, jak właśnie gruszka, burak czy pomarańcza. Takie sałatki są pełne smaku i witamin, nie potrzeba im już wiele przypraw, bo smaki cudownie się przeplatają i uzupełniają. 

Jakie są Twoje ulubione sałatki?

 

Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i miodowym dressingiem
Oceń ten wpis

Mogą spodobać Ci się również:

3 thoughts on “Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i miodowym dressingiem”

  1. Super sałatka! Ja robię sobie często bardzo podobną, ale zamiast sałat wybieram świeży szpinak i np. ser kozi . Pyszne 😀
    P.S. uwielbiam Twojego bloga 🙂

    1. Ze szpinakiem też musi być pysznie! Ja często robię z rukolą, która dodatkowo dodaje ostrości 😉 A ser kozi też musi świetnie pasować, bo jest bardzo charakterystyczny w smaku. Dziękuję za miłe słowa! <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *