Hummus buraczkowy

Hummus buraczkowy

Lubię wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe. Od dziecka jestem ogromną fanką pasty rybnej, w której przygotowywaniu mistrzynią jest moja Babcia, a ja nieco zmodyfikowałam przepis na własne potrzeby. Często przygotowuję również pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów, ależ to jest dobre! Jednak królem wśród wytworów z ciecierzycy jest niewątpliwie hummus – delikatny, kremowy, o lekko orzechowym smaku. Podany z oliwą z oliwek, posypany delikatnie kuminem i papryką oraz świeżą pietruszką, to prawdziwy przysmak. A kiedy chcesz urozmaicenia, przygotuj różowy hummus buraczkowy! Idealnie sprawdzi się na przyjęciach – podany z warzywami pokrojonymi w słupki lub rozsmarowany na małych kanapeczkach. Burak doda niesamowitego koloru oraz witamin, ale nie będzie mocno wyczuwalny w smaku. Na pewno zrobi wrażenie na gościach 🙂

szybki hummus buraczkowy

szybki różowy hummus z pieczonym burakiem

Ekspresowy hummus buraczkowy – przepis

Czego potrzebujemy?

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 mały upieczony burak,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 łyżki tahini (pasty sezamowej),
  • ok. 100 ml bardzo zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę odsączamy i przekładamy do naczynia rozdrabniacza. Dodajemy upieczonego i obranego buraka, obrany czosnek, sok z cytryny oraz pastę tahini. Wszystko blendujemy na jednolitą masę.
  2. Na koniec dodajemy lodowatą wodę i jeszcze chwilę blendujemy. Hummus zrobi się jasny i gładki.
  3. Podajemy polany dobrą oliwą z oliwek, posypany pietruszką, ostrą papryką i kuminem.

 

ekspresowy hummus buraczkowy
szybki różowy hummus z pieczonym burakiem

Klasyczny hummus jest świetną bazą do eksperymentów – tak jak w tym przepisie, wystarczy kawałek pieczonego buraka, żeby powstał zjawiskowy hummus buraczkowy o cudownym, intensywnym różowym kolorze. Do podstawowego hummusu można dodać też kilka suszonych pomidorów, które całkowicie odmienią smak tej pasty.

Hummus świetnie sprawdza się na przyjęciach, ale także jako przekąska do pracy. Można posmarować nim bagietkę lub nabierać za pomocą pokrojonych w słupki warzyw. Smacznie i zdrowo, tak jak lubię!

 

Hummus buraczkowy
Oceń ten wpis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *