Książki warte uwagi – pomysły na prezent

Książki warte uwagi – pomysły na prezent

Uważam, że dobra książka to bardzo wartościowy prezent. Nadaje się praktycznie na każdą okazję. Dzisiaj chcę Wam pokazać książki, które w tym roku wiele wniosły do mojego życia, dały mi nowy pogląd na pewne kwestie, pozwoliły nauczyć się czegoś nowego lub po prostu zachwyciły estetyką i cudownymi fotografiami. Te propozycje na pewno zachwycą obdarowane osoby i będzie to idealny pomysł na prezent pod choinkę.

Kolejność jest zupełnie przypadkowa, bo ciężko byłoby mi zadecydować, która z nich jest bardziej wartościowa. Każda z nich jest wyjątkowa na swój unikalny sposób. Każda znajdzie swojego odbiorcę, którego zachwyci.

Wszystkie linki prowadzą do Ceneo, gdzie znajdziecie zawsze aktualne, najlepsze ceny 🙂 Lubisz oszczędzać? Kto nie lubi.. Załóż konto na refunder i ciesz się zwrotem za zakupy! Niby to kilka procent, ale kupując dużo można uzbierać fajną sumkę i wydać ją na kolejne zakupy. Korzystając z mojego linka  przy zakupach za 50 zł otrzymasz 10 zł na konto Refunder – fajnie, nie? 🙂

pomysly na prezent ksiazki kulinarne takababka

Książki kulinarne

TRUFLA. SAME DOBRE RZECZY – PATRYCJA DOLECKA

„Trufla” to książka kulinarna blogerki Patrycji Doleckiej. Nigdy nie widziałam piękniej wydanej książki kulinarnej, naprawdę. Ten minimalizm, te kolory, te wspaniałe, proste dania. Wiem jedno – gdybym kiedyś wydała książkę kulinarną, chciałabym żeby wyglądała właśnie tak. Wertuję strony książki jak album i zachwycam się tymi subtelnymi fotografiami bez końca. Książka spodoba się nie tylko

NOWA JADŁONOMIA. ROŚLINNE PRZEPISY Z CAŁEGO ŚWIATA

Marty Dymek chyba nie muszę nikomu przedstawiać? Pierwsza książka Marty „Jadłonomia” okazała się absolutnym hitem.  Każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Kuchnia wegańska na dobre została odczarowana, a daniami z przepisów Jadłonomii zajadają się nawet zawzięci mięsożercy.

Druga książka to zbiór wegańskich przepisów z całego świata, ale w polskim wydaniu. Znajdziecie w niej przepisy na wspaniałe, egzotyczne dania przygotowane z naszych polskich warzyw, owoców i nieco wymyślnych przypraw. Z zapartym tchem śledziłam relacje Jadłonomii z podróży po różnych kontynentach, kiedy zbierała przepisy do książki. Każdy przepis to osobna historia i poszukiwanie smaków u źródeł. Dania zachwycą każdego smakosza i poszukiwacza nowych wrażeń kulinarnych. Książka jak zwykle przepięknie, kolorowo wydana i aż chce się gotować!

LEKSYKON SMAKÓW – NIKI SEGNIT SEGNIT .

Książka określana mianem arcydzieła i nazywana biblią smaków, przetłumaczona na kilkanaście języków, rewelacyjna i rewolucyjna książka dla wszystkich miłośników gotowania, poszukiwaczy nowych smaków i ich kombinacji.

Autorka wybrała 99 produktów i podzieliła je na grupy wg tożsamości smaku  m.in. pieczony (czekolada, kawa, orzeszki ziemne), mięsny (kurczak, wieprzowina, wątroba), ziemisty (kumin, grzyby, buraki),  morski (kawior, ostrygi, skorupiaki, białe ryby), leśny (orzechy laskowe, dynia piżmowa, kasztany).  Następnie połączyła poszczególne składniki w pary i stworzyła własną smakową paletę,  co przyniosło gigantyczną liczbę kombinacji (niemal 5 tysięcy – w książce opisanych jest blisko 1000).

Książka idealny prezent, dla osób które uwielbiają eksperymentować w kuchni, ale także dla wszystkich, którzy uwielbiają ciekawostki z kulinarnego świata. Czytelnik znajdzie tutaj wiele informacji na temat historii i okołokulinarnych ciekawostek.

CHLEB. DOMOWA PIEKARNIA

Jeśli raz przygotujesz samodzielnie chleb, już nigdy tak samo nie spojrzysz na chleb ze sklepu. Tę książkę podarowałam Mamie na urodziny. Korzysta z niej często i bardzo sobie chwali. Przepisy są napisane w prosty i nawet zupełnie początkujący poradzą sobie z upieczeniem swojego pierwszego, domowego chleba.

Ręczne wyrabianie chleba to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego. Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych.

Chleb. Domowa piekarnia to nie tylko książka kucharska, prezentująca ponad 70 przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki na zakwasie, pieczywo drożdżowe, słodkie przysmaki i potrawy, które można z chlebem podawać. To także piękna historia rodzinnej tradycji, pełna ciepła opowieść o fascynacji piekarnictwem oraz miłości do chleba.

KISZONKI I FERMENTACJE BR – ALEKSANDER BARON

Lubicie kiszonki? Poszukujecie nietypowych smaków? Lubisz eksperymenty? Jeśli odpowiedź brzmi twierdząco, koniecznie sięgnij po tę książkę. Wszyscy znajdą tam coś dla siebie – zarówno osoby całkowicie początkujące w dziedzinie fermentacji, jak również znawcy tematu. W książce znajdują się również porady dotyczące fermentacji, które pomogą rozwiązać najczęściej pojawiające się problemy przy kiszeniu.

Cytryny kiszone w wędzonej soli? Jarmuż fermentowany w jogurcie z jałowcem? Kiszony rabarbar z grapefruitem w miodowej zalewie? Dynie fermentowane w maślance z czosnkiem? Nawet się nie spodziewasz, co jeszcze można włożyć do słoika!
Autorskie przepisy Aleksandra Barona na łatwe, szybkie i oryginalne dania z kiszonek: sorbet z fermentowanego melona z szałwią, rzodkiewki w czarnej soli i krem z dyni w maślance. Tradycyjne potrawy w nowej aranżacji – bigos z ogórków, żur na zakwasie z kaszy gryczanej czy gołąbki w liściach jarmużu. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. I w dodatku – naturalnie, zdrowo i smacznie.

MINIMALIST BAKER. PROSTO, SMACZNIE, WEGAŃSKO BR – DANA SHULTZ

Na tę książkę natknęłam się kiedyś w bibliotece i nie mam wątpliwości, że warto mieć ją w swojej biblioteczce. Przepisy są bardzo proste, pięknie przedstawione i niesamowicie smaczne. To prosta droga do odczarowania sobie kuchni wegańskiej. Jeśli uwielbiasz Jadłonomię, pokochasz i Minimalist Baker. Wystarczy jeden garnek, mniej niż 10 składników i co najwyżej 30 minut, by ugotować coś pysznego! Znajdziesz w niej przepis na burgery, curry, burrito, tiramisu i wiele innych.

Książka znanej na całym świecie pary blogerów kulinarnych. Najpierw były proste przepisy na blogu. Potem do receptur dołączały coraz piękniejsze zdjęcia. Aż wreszcie ukazała się książka, która podbiła serca ludzi na całym świecie. Każde danie zaostrza apetyt, a co najlepsze wszystkie te potrawy są wegańskie, bezglutenowe i dziecinnie proste do przygotowania.

ERVEGAN. KUCHNIA ROŚLINNA DLA KAŻDEGO ERYK WAŁKOWICZ

Uwielbiam bloga Eryka Wałkowicza – Ervegan zachwyca świetnymi pomysłami na wegańskie potrawy i wspaniale bawi się eksperymentując z kolejnymi zamiennikami. Zabawa i eksperymenty to dokładnie to, za co polubiłam wegańskie gotowanie.

Jak z prostych składników zrobić efektowne i pyszne dania? Odpowiedź znajdziesz w debiutanckiej książce kucharskiej  Eryka Wałkowicza, stuprocentowego roślinożercy, autora jednego z najpopularniejszych blogów  o kuchni roślinnej w Polsce erVegan.com.
Zamień marchewkę w przepyszny pasztet, ciecierzycę w słodkie ciasto, a jarmuż w chrupiące chipsy!  Z tej książki dowiesz się, dlaczego urozmaicone posiłki to podstawa diety roślinnej oraz jak łączyć podstawowe składniki w kuchni, aby uzyskać nie tylko smaczne i sycące potrawy, ale również w pełni zbilansowane posiłki.

 

Inne książki

DWUDZIESTOLECIE OD KUCHNI – ALEKSANDRA ZAPRUTKO-JANICKA

Uwielbiam historie silnych kobiet i sprytne gotowanie, a obie te rzeczy można odnaleźć w książce „Dwudziestolecie od kuchni”. Nigdy nie byłam orłem z historii, nudziły mnie listy dat, które bardzo szybko ulatniały się z mojej głowy. Dzięki tej książce poznałam bliżej 20-lecie międzywojenne poprzez historie naszych prababć, które dzielnie walczyły z biedą i niedostatkiem. Pomimo braku pieniędzy i dostępy do jakościowych produktów, potrafiły wyżywić rodzinę, utrzymywać dom, a często jednocześnie pracować zarobkowo. Jeśli wydaje Ci się, że jesteś boginią multitaskingu, to zajrzyj do tej książki i zobacz jak wymiatała Twoja prababcia 🙂

DIETA SMARTFOOD

Trudno odmówić autorom Diety Smartfood racji – żyjemy w epoce nadmiaru i natłoku – informacji, jedzenia i kilogramów. Jesteśmy skłonni do gigantycznych poświęceń, by jak najdłużej zachować młodość, urodę i zdrowie – uciekamy się do absurdalnych sposobów, łapiemy się diet ad hoc i naiwnie dajemy wiarę „cudownym produktom”. A cudów nie ma. Jest jednak nauka.

Dieta Smartfood to coś więcej niż kolejne internetowe odkrycie – to inicjatywa pod egidą Europejskiego Instytutu Onkologicznego w Mediolanie, który prowadzi zaawansowane badania nad budową ludzkiego genotypu i jego interakcjami z zewnętrznymi substancjami pochodzącymi ze składników odżywczych, które są w stanie wywrzeć wpływ na nasze DNA, „usypiając” lub aktywizując poszczególne geny, odpowiadające za długość naszego życia oraz formując warstwę ochronną wokół naszego genomu, zmniejszając ryzyko powstania mutacji na poziomie DNA, bezpośrednio odpowiedzialnych za nowotwory. Dzięki stosowaniu diety smartfood możemy bez wielkich poświęceń zmienić nawyki żywieniowe. Rezultaty? Znikają nadmiarowe kilogramy, zapobiegamy rakowi, chorobom układu krążenia, chorobom metabolicznym i neurodegeneracyjnym.

Wiadomo już, że niektóre produkty spożywcze zachowują się jak leki, zdolne uzdrawiać i chronić organizm. Właśnie te super pokarmy odgrywają główną rolę w diecie Smartfood: 30 propozycji super produktów, których nie może zabraknąć na stole, bo są sprzymierzeńcami smukłej sylwetki i zdrowia. Są smart, czyli mądre, inteligentne, ponieważ działają na nasze ciało w sposób niezwykły. Sycą, zapobiegają gromadzeniu tłuszczu, pozwalają uniknąć chorób i przedłużają życie. To zwyczajne produkty: od sałaty po ziarna zbóż, od truskawek po pistacje.

BEAUTY & FOOD

Pięknie wydana, urocza książka, w której znajdziemy pyszne przepisy na zdrowe posiłki oraz domowe kosmetyki. Nie od dzisiaj wiadomo, że to co jemy wpływa na stan naszej cery. W książce znajdziemy przepisy podzielone na pory roku, ponieważ jak sama często podkreślam, sezonowe owoce i warzywa są najlepsze. W łatwy sposób odnajdziemy również przepisy, które pomogą nam na konkretne dolegliwości skórne – przesuszanie, przetłuszczanie czy trądzik.

Książka doskonale spełni oczekiwania tych, którzy chcą poznać produkty sprzyjające urodzie i sprawiające, że skóra, włosy i paznokcie stają się zdrowe i piękne. Książka składa się z dwóch części: programu odnowy i przepisów, które w tym pomogą. Autorka zdradza, co należy jeść, czego unikać, i jak, dzięki drobnym zabiegom, pomóc urodzie… A to wszystko dzięki postawieniu na zgodne z porami roku, naturalne odżywianie się.

JAK ZAWSZE ZYGMUNT MIŁOSZEWSKI

Nowa książka autora bestsellerów o Teodorze Szackim to opowieść o tym, czy potrafimy oszukać los. A może jesteśmy skazani na „jak zawsze”? Miłoszewski mistrzowsko eksploruje nowy gatunek literacki, pokazując, że niezależnie od tego, czy bierze na warsztat horror, kryminał, czy romans, zawsze umiejętnie przeplata osobiste losy bohaterów z historią Polski.
„Jak zawsze” to komedia ironiczno-romantyczna o parze, która dostała szansę przeżycia jeszcze raz swojej miłości. I o narodzie, który dostał szansę przeżycia jeszcze raz swojej historii. I o tym, co z tego wynikło.
Książka wciągnęła mnie dzięki ciekawej fabule i wspaniałym języku, w jakim jest napisana. Dzisiejsze książki, na które ostatnio trafiałam, są bardzo ubogie literacko. Tą czyta się z czystą przyjemnością. Jest pełna emocji, ale również ironicznego humoru, który bardzo sobie cenię. Polecam z czystym sercem.

MAKE PHOTOGRAPHY EASIER KATARZYNA TUSK

Nowa książka Katarzyny Tusk, popularnej blogerki i autorki świetnie przyjętego przez czytelników „Elementarza stylu” zdradza sposoby, dzięki którym zdjęcia na jej blogu robią taką furorę.
Fotografując od lat nauczyła się na własnych porażkach i sukcesach, że każdy, niezależnie od jakości sprzętu, może robić dobre zdjęcia i samemu ładnie na nich wyglądać. Ciekawie i przystępnie, bez technicznych zawiłości, opisuje swoje zawodowe sekrety, triki i metody, które pomogą każdemu zrozumieć, na czym polega tajemnica pięknej fotografii. Po tej lekturze wasze zdjęcia, te z wakacji, kulinarne, a nawet selfie z telefonu, będą po prostu dużo lepsze.
Książka skierowana jest do osób raczej początkujących w temacie fotografii. Znajdziecie w niej proste, podstawowe porady, które postawią Wam postawić pierwsze kroki. Osoby nieco bardziej zaawansowane mogą być troszkę rozczarowane, ale na pewno docenią piękne zdjęcia i estetyczne wydanie książki.

 

POKOCHAJ SWÓJ DOM

O tej książce poświęconej idei „zero waste” pisałam już w osobnym wpisie, gdzie szerzej opisałam zawartość książki. Ta pozycja ucieszy każdą osobę zainteresowaną ekologicznym prowadzeniem domu i zdrowym stylem życia.

SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIA

Czas na autoreklamę – masz już mój darmowy e-book, w którym umieściłam 14 przepisów na szybkie i zdrowe śniadania? 🙂

 

Może ominęłam jakąś rewelacyjną książkę, która sprawiła, że ten rok stał się lepszy? Dajcie koniecznie znać 🙂 I nie zapomnijcie pobrać wtyczki refunder, która przypomni Wam o mądrych zakupach z oszczędzaniem w tle!

Książki warte uwagi – pomysły na prezent
Oceń ten wpis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *