Piwne muffinki miodowe z kremem orzechowym

Piwne muffinki miodowe z kremem orzechowym
Szukasz przepisu na świąteczne ciasta i inne słodkości? A może po prostu chcesz zaskoczyć bliskich czymś smacznym i mniej tradycyjnym? Przygotuj piwne muffinki miodowem z kremem orzechowym, gwarantuję, że wszyscy będą zachwyceni 🙂 Babeczki mają ciekawy, głęboki smak, w którym wyczuwalna jest goryczka ciemnego piwa i lekka słodycz miodu. Spokojnie, z alkoholu już nic w nich nie zostało – temperatura zrobiła swoje! Muffinki są pyszne nawet bez kremu, ale razem z nim.. prawdziwa rozkosz. Krem jest lekki i delikatny, ale lekko słone masło orzechowe ciekawie przełamuje słodycz babeczki i powstaje zaskakująco pyszna całość. Po prostu musicie spróbować!
piwne muffinki miodowe z kremem z masła orzechowego

Piwne muffinki miodowe z kremem z masła orzechowego

 Czego potrzebujemy?

Piwne babeczki miodowe:

  • 125 ml (pół szklanki) piwa miodowego (najlepiej ciemnego),
  • 125 g (pół kostki) masła,
  • 5 łyżek ciemnego kakao,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 4 pełne łyżki śmietany 18%,
  • 1 jajko,
  • 140 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Krem z masła orzechowego:

  • 200 ml schłodzonego mleka*,
  • 1 opakowanie „Śnieżki”*,
  • 4 łyżki gładkiego masła orzechowego

*bitą śmietanę możesz przygotować też ze śmietany kremówki.

Przygotowanie:

Piwne muffinki miodowe:

  1. W garnuszku roztapiamy masło na wolnym ogniu. Dolewamy do niego piwo i jeszcze chwilę podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania.
  2. Dosypujemy cukier oraz kakao, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. W osobnej misce miksujemy ze sobą śmietanę i jajko, aż powstanie biała, napowietrzona masa (około 5 minut).
  4. Do masy dodajemy wystudzone piwo z masłem i dokładnie mieszamy.
  5. Do wymieszanych składników przesiewamy mąkę i sodę oczyszczoną. Dokładnie mieszamy.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury około 180 stopni. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papilotkami lub do silikonowych foremek. Pieczemy przez około 30 minut – najlepiej sprawdzić za pomocą patyczka. Po upieczeniu muffinki studzimy na kratce.

 Orzechowy krem do muffinek: 

  1. Śmietanę ubijamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu – wsypujemy proszek do schłodzonego mleka, dokładnie mieszamy, następnie miksujemy na wysokich obrotach, aż do otrzymania gęstej i sztywnej bitej śmietany.
  2. Do ubitej śmietany dodajemy masło orzechowe i jeszcze chwilę miksujemy.
  3. Krem chłodzimy, a następnie dekorujemy nim muffinki za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego.

miodowe muffinki z piwem i kremem orzechowym

 

Z tego samego przepisu (z podwójnej porcji) przygotowywałam też tort urodzinowy – przełożony był dżemem porzeczkowym, a obłożony kremem orzechowym. Skradł nasze serca i podniebienia, stąd pomysł na mniejszą wersję, która lepiej sprawdzi się na przyjęciach lub podczas świąt.

 

Piwne muffinki miodowe z kremem orzechowym
Oceń ten wpis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *