Piwne muffinki miodowe z kremem orzechowym

Piwne muffinki miodowe z kremem orzechowym
Szukasz przepisu na świąteczne ciasta i inne słodkości? A może po prostu chcesz zaskoczyć bliskich czymś smacznym i mniej tradycyjnym? Przygotuj piwne muffinki miodowem z kremem orzechowym, gwarantuję, że wszyscy będą zachwyceni 🙂 Babeczki mają ciekawy, głęboki smak, w którym wyczuwalna jest goryczka ciemnego piwa i lekka słodycz miodu. Spokojnie, z alkoholu już nic w nich nie zostało – temperatura zrobiła swoje! Muffinki są pyszne nawet bez kremu, ale razem z nim.. prawdziwa rozkosz. Krem jest lekki i delikatny, ale lekko słone masło orzechowe ciekawie przełamuje słodycz babeczki i powstaje zaskakująco pyszna całość. Po prostu musicie spróbować!
piwne muffinki miodowe z kremem z masła orzechowego

Piwne muffinki miodowe z kremem z masła orzechowego

 Czego potrzebujemy?

Piwne babeczki miodowe:

  • 125 ml (pół szklanki) piwa miodowego (najlepiej ciemnego),
  • 125 g (pół kostki) masła,
  • 5 łyżek ciemnego kakao,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 4 pełne łyżki śmietany 18%,
  • 1 jajko,
  • 140 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Krem z masła orzechowego:

  • 200 ml schłodzonego mleka*,
  • 1 opakowanie “Śnieżki”*,
  • 4 łyżki gładkiego masła orzechowego

*bitą śmietanę możesz przygotować też ze śmietany kremówki.

Przygotowanie:

Piwne muffinki miodowe:

  1. W garnuszku roztapiamy masło na wolnym ogniu. Dolewamy do niego piwo i jeszcze chwilę podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania.
  2. Dosypujemy cukier oraz kakao, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. W osobnej misce miksujemy ze sobą śmietanę i jajko, aż powstanie biała, napowietrzona masa (około 5 minut).
  4. Do masy dodajemy wystudzone piwo z masłem i dokładnie mieszamy.
  5. Do wymieszanych składników przesiewamy mąkę i sodę oczyszczoną. Dokładnie mieszamy.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury około 180 stopni. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papilotkami lub do silikonowych foremek. Pieczemy przez około 30 minut – najlepiej sprawdzić za pomocą patyczka. Po upieczeniu muffinki studzimy na kratce.

 Orzechowy krem do muffinek: 

  1. Śmietanę ubijamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu – wsypujemy proszek do schłodzonego mleka, dokładnie mieszamy, następnie miksujemy na wysokich obrotach, aż do otrzymania gęstej i sztywnej bitej śmietany.
  2. Do ubitej śmietany dodajemy masło orzechowe i jeszcze chwilę miksujemy.
  3. Krem chłodzimy, a następnie dekorujemy nim muffinki za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego.

miodowe muffinki z piwem i kremem orzechowym

 

Z tego samego przepisu (z podwójnej porcji) przygotowywałam też tort urodzinowy – przełożony był dżemem porzeczkowym, a obłożony kremem orzechowym. Skradł nasze serca i podniebienia, stąd pomysł na mniejszą wersję, która lepiej sprawdzi się na przyjęciach lub podczas świąt.

 

Oceń ten wpis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *