Wegetariański bigos

Wegetariański bigos

Czy wegetariański bigos znajdzie tu swoich fanów? Nasze serca i podniebienia już podbił, czas więc przedstawić go Wam i podzielić się przepisem 🙂 Przez bardzo długi czas nie lubiłam bigosu, zawsze dłubałam w nim widelcem i połowę zostawiałam. Ciężko w to teraz uwierzyć, ale byłam strasznym niejadkiem, a mój jadłospis był bardzo ograniczony. Jedyne, co mogłam jeść w dowolnych ilościach to kanapki z żółtym serem lub grzanki z serem (kanapki z mikrofalówki). Jak tylko znalazłam maleńki kawałek tłustego mięsa w obiedzie, zwiastowało to koniec jedzenia. Pewnie właśnie dlatego teraz w mojej kuchni królują dania wegetariańskie, a za mięsem w ogóle nie tęsknię (a jak zatęsknię, to sobie nie odmawiam).

Na hasło „wegetariański bigos” pewnie kilku zwolenników tradycji dostanie dreszczy, ale bardzo proszę – dajcie mu szansę! Jest bardzo aromatyczny, lekko słodkawy i znika jeszcze szybciej, niż ten tradycyjny. Warto spróbować 🙂

wegetariański bigos bez mięsa

Przepis na wegetariański bigos

Czego potrzebujemy?

  • ok. 1 kg kiszonej kapusty,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 jabłko,
  • 10 suszonych śliwek,
  • garść suszonych grzybów,
  • 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego (może być też sojowy),
  • sól,
  • olej,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe,
  • 3 goździki,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pół łyżeczki ziaren kolendry.

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej (lub przez noc) moczymy suszone grzyby w ciepłej wodzie.
  2. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej – powinno go być tyle, aby pokrył równo dno garnka. Do podgrzanego oleju wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i pokrojony drobno czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy kiszonką kapustę. Jeśli jest taka potrzeba, pokrój wcześniej kapustę drobniej i przepłucz, jeśli jest zbyt kwaśna.
  3. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do garnka i mieszamy.
  4. Do garnka dolewamy około litra wody, łyżkę soli oraz wszystkie przyprawy i gotujemy przez około godzinę na wolnym ogniu.
  5. Po tym czasie dodajemy namoczone wcześniej i pokrojone grzyby wraz z wodą, której się moczyły oraz suszone śliwki. Jabłko ścieramy na tarce lub drobno kroimy i dodajemy do bigosu. Dolewamy szklankę wody, sos sojowy i dalej gotujemy na wolnym ogniu.
  6. Bigos powinien gotować się na wolnym ogniu przez około 5 godzin. Zaglądamy do niego od czasu do czasu, mieszamy i w razie potrzeby dolewamy wody, aby się nie przypalił.

Bigos najlepszy jest po kilkukrotnym podgrzaniu, kiedy smaki się przegryzą. Najlepiej smakuje z chlebem z masłem, ale także z ziemniakami. 

bigos wegetariański z grzybami i suszonymi śliwkami bez mięsa

 

Jaki jest Wasz przepis na bigos? Przygotowujecie go tradycyjnie czy szukacie czasem modyfikacji? Dajcie znać, czy podoba Wam się wegetariańska wersja tej znanej polskiej potrawy 🙂 

Wegetariański bigos
Oceń ten wpis

Mogą spodobać Ci się również:



1 thought on “Wegetariański bigos”

  • Bigos tak już ma, że wszędzie znajdzie grupę zagorzałych zwolenników. Nawet w wersji wegańskiej 🙂 A tak nieziemsko apetycznie wyglądający jak ten z przepisu to już na pewno 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *