Drożdżowe ślimaczki z makiem

Drożdżowe ślimaczki z makiem

Jednak co gluten, to gluten. Nic nie sprawia mi takiej kulinarnej przyjemności, jak pyszny drożdżowy, puszysty wypiek. Jestem chyba największą na świecie fanką pizzy (pizza wiejska z ogórkiem kiszonym, pizza na suchych drożdżach prosciutto e rucola, a może fit pizza na spodzie z tortilli?), ale drożdże lubię też w słodkim wydaniu. Uwielbiam drożdżówkę ze słodkim twarożkiem, którą piecze po mistrzowsku moja Mama. Jednak z ciastem drożdżowym jest ten problem, że dosyć szybko się starzeje. Wyjścia są dwa – zjeść szybko (bardzo fajne rozwiązanie), albo dać duuużo wilgotnego nadzienia, które przedłuży świeżość ciasta drożdżowego 🙂 Pamiętacie drożdżowe bułeczki z jabłkami? Była to moja odpowiedź na duńskie cinnamon rolls, które pokochałam w Kopenhadze. Tym razem postanowiłam przygotować drożdżowe ślimaczki z makiem. Mak kojarzy mi się ze świątecznym czasem, ale nie oszukujmy się – smakuje zawsze i wszędzie 😉

 

bułeczki drożdżowe ślimaczki z makiem

Drożdżowe ślimaczki z makiem – przepis

Czego potrzebujemy?

ślimaczki z makiem

  • 550 g mąki pszennej tortowej,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 50 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 70 g masła,
  • szczypta soli,
  • 850 g masy makowej

lukier cytrynowy

  • pół szklanki cukru pudru,
  • sok z połówki cytryny

 

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy kilkoma łyżkami cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Rozczyn mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, aby drożdże zaczęły się mnożyć. Po upływie kwadransa rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i resztę cukru. Wszystko mieszamy. Na środku robimy wgłębienie, w które wlewam rozczyn drożdżowy. Wszystko mieszamy za pomocą łyżki, miksera lub robota planetarnego.
  3. Po wymieszaniu dodajemy rozpuszczone masło (ale nie gorące!) i jajka. Wszystko ponownie mieszamy i zagniatamy.
  4. Zagniecione, sprężyste ciasto umieszczamy z powrotem w misce i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na co najmniej 1,5 godziny.
  5. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt na stolnicy podsypanej mąką. Jeśli ciasto się klei, podsyp je mąką również z wierzchu.
  6. Na cieście rozsmarowujemy równo masę makową.
  7. Ciasto zwijamy ciasno w roladę. Następnie kroimy na równe kawałki o grubości około 3-4 cm. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między bułeczkami zostawiamy trochę wolnego miejsca, ponieważ podwoją one swoją objętość. Ułożone na blaszce ślimaczki zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
  8. W międzyczasie przygotowujemy lukier – mieszamy dokładnie cukier puder z sokiem z cytryny.
  9. Po wyrośnięciu pieczemy bułeczki w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 ºC przez około 20 minut – powinny się zarumienić.
  10. Kiedy bułeczki ostygną, polewamy je lukrem.

 

drożdżowe bułeczki z makiem

drożdżowe bułeczki ślimaczki z makiem

ślimaczki drożdżowe z masą makową

 

drożdżowe ślimaczki z makiem i lukrem cytrynowym

drożdżowe bułeczki ślimaczki z masą makową i lukrem

 

Drożdżowe ślimaczki to jeden z moich ulubionych drożdżowych wypieków (po pizzy, oczywiście). Są pełne wilgotnego, pysznego farszu, który sprawia, że bułeczki pozostają dłużej świeże i smaczne. Na deser do kawy, na śniadanie, na spacer, piknik, do pracy, na świąteczny stół – drożdżowe ślimaczki z makiem pasują na każdą okazję!

Tak jak ja, kochasz gluten? Przygotuj też pieczone pierogi drożdżowe

Drożdżowe ślimaczki z makiem
4.5 (90%) 8 votes

Mogą spodobać Ci się również:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *