Pizza na suchych drożdżach – prosciutto e rucola

Pizza na suchych drożdżach – prosciutto e rucola

Co za niespodzianka, Claudia dodaje przepis na pizzę! Była już domowa pizza z ogórkiem kiszonym, więc teraz czas na pizzę dla tych, którzy nie lubią długo czekać, aby zjeść coś wyśmienitego. Pizza na suchych drożdżach instant też może być idealnie puszysta i rozpływająca się w ustach – przygotujecie ją z tego przepisu.

Jeśli śledzicie mnie od dłuższego czasu, to na pewno wiecie, że jestem największą fanką pizzy na świecie. Mogłabym jeść ją codziennie.. ale wtedy nie wyglądałabym tak, jak wyglądam. Niestety, to trudna glutenowa miłość. Jestem miłośniczką prawdziwej włoskiej pizzy, tej z polskich restauracji, ale także tej domowej, w której przygotowywaniu podobno osiągnęłam już mistrzostwo. Funny fact – 9 lutego przypada Dzień Pizzy, a dokładnie tego samego dnia obchodzę urodziny. Przypadek? No nie sądzę! 🙂

 

ciasto na pizzę z suchych drożdży instant szybka pizza prosciutto e rucola

pizza na suchych drożdżach instant domowa prosciutto e rucola

Pizza na suchych drożdżach – przepis

Czego potrzebujemy?

(z podanych proporcji przygotujemy dwie pizze o średnicy około 30 cm)

Ciasto na pizzę:

  • 7 g suchych drożdży instant
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 ml ciepłej wody (ale nie gorącej!)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatki do pizzy:

  • passata pomidorowa,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • ćwiartka cebuli,
  • kilka czarnych oliwek,
  • kilka plastrów szynki prosciutto,
  • pół kulki mozzarelli,
  • oregano,
  • garść świeżej rukoli (dodajemy po upieczeniu)

Przygotowanie:

  1. Suche składniki wymieszać w misce. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę i mieszamy ciasto.
  2. Po wymieszaniu przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę lub blat i zagniatamy.
  3. Z ciasta formujemy kulkę, smarujemy z wierzchu oliwą z oliwek i umieszczamy ponownie w misce. Miskę nakrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
  4. Kiedy ciasto wyrośnie, oprószamy blachę mąką i rozciągamy delikatnie ciasto, aby pokryć całą powierzchnię blaszki. Pizzę smarujemy passatą pomidorową, a następnie układamy dodatki.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Pizzę pieczemy przez około 10-15 minut w rozgrzanym piekarniku.
  6. Upieczoną pizzę posypujemy rukolą i opcjonalnie polewamy oliwą z oliwek.

 

 

pizza na suchych drożdżach instant prosciutto e rucola

Zdarza Ci się, że pizza na środku jest mokra i jakby niedopieczona? Do pieczenia pizzy polecam specjalną blachę do pieczenia pizzy, która sprawi, że pizza będzie idealnie upieczona i chrupiąca na brzegach. Nie jest to duży wydatek, a zmienia naprawdę wiele. Z czystym sercem i szczęśliwym brzuszkiem – polecam ja, Taka Babka 🙂

Częściej przygotowujecie pizzę ze świeżych drożdży czy z drożdży instant? U mnie królują świeże drożdże, ale teraz już wiem, że pizza na suchych drożdżach wcale nie ustępuje tej na świeżych!

Pizza na suchych drożdżach – prosciutto e rucola
Oceń ten wpis


1 thought on “Pizza na suchych drożdżach – prosciutto e rucola”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *