Ciasteczka maślane z dziurką i dżemem

Ciasteczka maślane zna chyba każdy. Jako dziecko najbardziej lubiłam te obsypane cukrem, które kupowało się w dużej puszce. Miały różne kształty, ale wszystkie były tak samo kruche, chrupiące i przepyszne. Na święta piekę zazwyczaj kilka blaszek pierniczków, które później dołączam do prezentów, a część zajadamy do kawy przez cały grudzień i połowę stycznia. W tym roku rzuciłam sobie wyzwanie i upiekłam prześliczne ciasteczka maślane z dziurką i konfiturą. Nie dość, że cieszyły oko, to jeszcze świetnie smakowały. Same w sobie są lekko waniliowe i mocno maślane, a konfitura sprawia, że smakują jeszcze lepiej.
Przygotowanie tych ciasteczek to bułka (a może mąka?) z masłem. Chyba.. że, tak jak ja, lubicie sobie utrudniać życie i zachce Wam się wymyślnego sklejania ciastek. Alternatywny przepis dla osób lubiących wyzwania znajdziecie poniżej – bo pieczenie wcale nie musi być proste, jak się mocno uprzecie.
Ciasteczka maślane z dziurką i dżemem – przepis
Czego potrzebujemy?
- 350 g mąki,
- 250 g zimnego masła,
- 100 g cukru,
- 4 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1 białko,
- szczypta soli,
- do przełożenia*: konfitura w ulubionym smaku – pomarańczowa, truskawkowa lub porzeczkowa
- cukier puder do posypania z wierzchu
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do dużej miski, a na środku robimy wgłębienie. Na brzegach głębienia umieszczamy płatki masła i cukier. Białko i szczyptę soli umieszczamy we wgłębieniu. Całość zagniatamy rękoma na gładkie, jednolite ciasto.
- Ciasto formujemy w kulę, a następnie zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 200 stopni Celsjusza.
- Ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na około 3 mm grubości na blacie podsypanym mąką. Wykrawamy ciasteczka – połowa bez dziurki, a połowa z dziurką**. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 6-8 minut, aż ciasteczka będą złocistobrązowe. Upieczone ciasteczka studzimy na kratce do pieczenia.
- Konfiturę rozsmarowujemy na ciastku bez dziurki zostawiając nieduży odstęp przy brzegu. Na to nakładamy ciasteczko z dziurką i lekko dociskamy.
*alternatywna wersja dla osób, które lubią wyzwania: ciasteczka posmaruj od wewnątrz rozpuszczoną białą czekoladą, sklej ze sobą i zostaw do zastygnięcia czekolady. Następnie w dziurki wlewaj galaretkę i patrz jak wypływa bokiem. Odczekaj trochę, aż galaretka zastygnie (po części w ciastku, po części gdzieś obok), a później wlej w dziurkę kolejną porcję galaretki. Kiedy stężeje, zasyp ciasteczka cukrem pudrem i udawaj, że wszystko jest tak, jak powinno 🙂 Polecam używać wersji z konfiturą opisanej w przepisie powyżej.
**Mam do tego specjalną dwustronną foremkę, jednak możesz po prostu w większych ciastkach wykrawać kształty za pomocą mniejszej foremki.
Maślane ciasteczka z dziurką i konfiturą wyglądają naprawdę ślicznie, dlatego sprawdzą się jako miły prezent na walentynki lub dodatek do świątecznego podarunku. Można piec je wspólnie z dziećmi lub z drugą połówką, bo nie ma w tym nic trudnego, a można przyjemnie spędzić razem czas, a później razem skonsumować efekty.