Owsiane ciasto marchewkowo-pomarańczowe

Owsiane ciasto marchewkowo-pomarańczowe

Dietetyczne ciasto marchewkowe na płatkach owsianych to statystycznie Wasz ulubiony przepis na moim blogu – nic dziwnego! Ciacho wychodzi wilgotne, wyjątkowo smaczne, a nie ma w sobie za dużo cukru i tłuszczu. Ciężko ciasto nazwać dietetycznym, ale na pewno to o wiele zdrowsza alternatywa, niż typowe ciasto marchewkowe. Skoro tak Wam się spodobał tamten przepis, postanowiłam trochę z nim pokombinować, trochę je zmodyfikować. Tak właśnie powstał przepis na owsiane ciasto marchewkowo-pomarańczowe.

Inspiracja pojawiła się podczas testowania robota kuchennego Kenwood MultiOne. Najczęściej korzystałam z nakładki do wyciskania soków. Niestety, w bębnie sokowirówki zostawało bardzo dużo owocowej pulpy, której nie mogłam tak po prostu z czystym sumieniem wyrzucić do kosza na odpadki. Do odsączonej pulpy wystarczyło wbić jajka, dodać trochę mąki i kilka innych składników, wylać na blaszkę i upiec – wspaniałe zdrowe ciasto marchewkowo-pomarańczowe gotowe! 🙂 Kilka innych pomysłów na wykorzystanie pulpy warzywnej lub owocowej po wyciskaniu soków znajdziecie na końcu tego wpisu.

 

owsiane ciasto marchewkowo-pomarańczowe bez mąki

owsiane ciasto pomarańczowo-marchewkowe bez mąki

jak wykorzystać odpady po wyciskaniu soków ciasto marchewkowo-pomarańczowe

 

Owsiane ciasto marchewkowo-pomarańczowe – przepis

Czego potrzebujemy?

  • 2 marchewki,
  • 2 pomarańcze,
  • 1,5 szklanki płatków owsianych (zmielonych na mączkę)
  • 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • szczypta soli,
  • polewa: pół tabliczki czekolady

Przygotowanie:

  1. Z marchewki i pomarańczy przygotowujemy sok – w sokowirówce lub blenderze kielichowym. Odsączamy pulpę owocową, a sok wypijamy w trakcie pieczenia ciasta 🙂
  2. Do pulpy owocowej dodajemy żółtka, olej i miód, a następnie mieszamy.
  3. Płatki owsiane blendujemy na mączkę. Dodajemy do nich przyprawy oraz proszek do pieczenia. Mieszamy z mokrymi składnikami.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie mieszamy z resztą ciasta.
  5. Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok. 160 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą lub mąką.
  6. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka.
  7. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Kiedy ciasto przestygnie, polewamy je czekoladą i odstawiamy do zastygnięcia.

 

ciasto marchewkowo-pomarańczowe z pulpy owocowej po wyciskaniu soku

wilgotne ciasto owsiane marchewkowo-pomarańczowe

Owsiane ciasto marchewkowo-pomarańczowe z pulpy owocowej

ciasto marchewkowo-pomarańczowe bez mąki z pulpy owocowej

 

Jak wykorzystać pulpę owocową po wyciskaniu soku?

 

jak wykorzystać pulpę po wyciskaniu soku

 

Nie lubię wyrzucać jedzenia, a w miąższu, który pozostaje w bębnie sokowirówki, kryje się jeszcze wiele odżywczych składników i błonnik, który wspomaga nasz metabolizm. Co przygotować z pulpy pozostałej po wyciskaniu?

  1. Ciasto z pulpy owocowej – przepis powyżej 🙂 Można przygotować też ciasteczka.
  2. Pulpę można dodać do porannej owsianki lub jogurtu.
  3. Smoothie – do pulpy dodaj mleko lub jogurt i zblenduj. Możesz dodać więcej świeżych owoców. Smoothie to świetny pomysł na zdrową i szybką przekąskę.
  4. Pulpę warzywną można dodać do zupy, co na pewno wzbogaci jej smak.
  5. Wegetariańskie kotleciki warzywne – przygotowywałam je, kiedy byłam na sokowym detoksie i codziennie „produkowałam” naprawdę sporo warzywnych wytłoczyn.
  6. Pulpę możesz dodać do wegetariańskiego pasztetu lub pasty kanapkowej.

 

Pełna recenzja robota kuchennego Kenwood MultiOne pojawi się na blogu już niedługo, ale już teraz mogę zdradzić, to bardzo fajny sprzęt 😉

Owsiane ciasto marchewkowo-pomarańczowe
Oceń ten wpis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *