Łosoś z cukiniowym tagiatelle, dressingiem cytrynowym i pieczonymi ziemniakami

Łosoś z cukiniowym tagiatelle, dressingiem cytrynowym i pieczonymi ziemniakami

Nadchodzi wiosna, a razem z nią apetyt na nieco lżejsze dania. Wielu z nas nagle uświadomi sobie, że jednak pizza nie jest sprzymierzeńcem w walce o bikini body. Ja nadal wierzę, że hawajska przygotuje mnie do wyjazdu na Hawaje.. Ale nie zbaczając za daleko z wątku, przygotowałam dzisiaj wiosenną propozycję – łosoś na cukiniowym tagiatelle z cytrynowym dressingiem i pieczonymi ziemniaczkami. Takie lekkie danie świetnie sprawdzi się również na wielkanocnym stole.

Makaron z cukinii jest ciekawą, dietetyczną alternatywą dla normalnego makaronu. W tym przypadku pełni formę sałatki/warzywa do obiadu, jednak nadaj się także do dań z sosami, jako podstawa obiadu. Świetnie smakuje w towarzystwie nieco cięższych sosów – w sezonie koniecznie przygotujcie cukiniowe tagiatelle z sosem kurkowym.

Dressing cytrynowo-musztardowy dodaje daniu świeżości i wyjątkowego charakteru. Uwielbiam dodawać go także do sałatek lub kanapek. Jeśli zostanie trochę z obiadu, to na pewno się nie zmarnuje, bo pasuje praktycznie do wszystkiego.

Przygotowanie łososia na cukiniowym tagiatelle było świetnym pretekstem do przetestowania mojej nowej patelni – prawdziwego Mercedesa w mojej kuchni – patelni tytanowej WOLL do smażenia bez tłuszczu. Kilka słów na ten temat znajdziecie w tekście 🙂

 

 

Łosoś na cukiniowym tagiatelle z cytrynowym dressingiem i pieczonymi ziemniaczkami

Czego potrzebujemy?

  • kawałek łososia na dwie osoby (można użyć też pstrąga tęczowego)
  • 1 cukinia,
  • 5-6 ziemniaków średniej wielkości,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka jogurtu,
  • skórka starta z połówki cytryny,
  • łyżeczka suszonego rozmarynu lub mała gałązka świeżego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pieprz cytrynowy,
  • ostra papryka,
  • sól,
  • koperek do podania.

Przygotowanie:

  1. Filet z łososia myjemy pod zimną wodą, a następnie usuwamy łuski za pomocą nożyka lub specjalną skrobaczką. Oczyszczone z łusek filety ponownie płuczemy pod bieżącą wodą. Osuszoną rybę posypujemy delikatnie solą i pieprzem cytrynowym, a następnie smarujemy oliwą.
  2. Ziemniaki dokładnie myjemy, najlepiej za pomocą szczoteczki. Kroimy je w ćwiartki lub drobniej i wkładamy do miski. Doprawiamy solą, ostrą papryką lub gotową mieszanką do ziemniaków. Dodajemy łyżkę oliwy i wszystko mieszamy. Ziemniaki rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze około 200 stopni. Ziemniaczki powinny być zarumienione z zewnątrz, a w środku mięciutkie.
  3. Cukinię myjemy i obieramy za pomocą obieraczki do warzyw, tworząc w ten sposób tagiatelle. Makaron z cukinii powstaje przy długich pociągnięciach obieraczką. Za każdym razem obracamy warzywo, aby obierać je równomiernie. Przygotowane tagiatelle podsmażamy delikatnie na patelni z odrobiną oliwy i soli, aż cukinia trochę zmięknie. Układamy na talerzu.
  4. Rybę smażymy na rozgrzanej patelni, najpierw od strony skóry, a następnie z drugiej strony. Około 5 minut na każdą stronę.
  5. W międzyczasie przygotowujemy dressing. W naczyniu blendera umieszczamy jogurt, oliwę, musztardę, skórkę z cytryny, rozmaryn oraz czosnek. Blendujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Na talerzu układamy cukiniowe tagiatelle, na którym kładziemy rybę. Wszystko polewamy cytrynowo-musztardowym dressingiem. Obok układamy chrupiące pieczone ziemniaczki. Danie można posypać świeżym koperkiem.

 

 

Patelnia tytanowa Woll Diamond

Tak jak wspomniałam we wstępie, zaczęłam korzystać z nowej patelni tytanowej Woll. Jakość tej patelni naprawdę robi wrażenie! Jest ciężka i bardzo solidna. Już na pierwszy rzut oka widać, że to sprzęt najwyższej jakości. Jako mechanik z wykształcenia, doceniam wszystkie szczegóły, sprytne rozwiązania i wysokiej jakości materiały, które zostały tu zastosowane.

Co wyróżnia patelnie tytanowe Woll?

  • odporna na zarysowania powłoka z kryształami diamentu,
  • nieprzywierająca powierzchnia z nanokompozytu,
  • 25-letnia gwarancja na odkształcenie dna patelni pod wpływem ciepła,
  • odpinana rączka patelni umożliwiająca łatwe przechowywanie,
  • szklana pokrywka patelni wykonana z hartowanego, polerowanego szkła żaroodpornego. Nadaje się do gotowania, ale także do pieczenia w temperaturze do 250 °C.

 

Smażenie na tej patelni to czysta przyjemność. Ciepło rozchodzi się równomiernie, dlatego można korzystać także z palników o mniejszej średnicy. Powłoka jest idealnie gładka, co sprawia, że jedzenie nie przywiera podczas smażenia bez użycia tłuszczu, a późniejsze mycie patelni jest dziecinnie proste. Patelnia jest głęboka, dlatego świetnie nadaje się również do przygotowywania takich dań jak risotto oraz do duszenia mięs. Pokrywka pasuje idealnie i pozwala na szybsze przygotowywanie posiłków, przy niższym zużyciu energii. Zarówno patelnia z rączką, jak i przykrywka, odporne są na wysokie temperatury, co otwiera nam wiele możliwości, jak pieczenie i zapiekanie. Rączka jest odpinana, co pozwala na zaoszczędzenie wiele miejsca podczas przechowywania.

Mając w kuchni taką patelnię czuję, że na nowo polubię smażenie. Cieszę się, że będę mogła wykorzystać patelnię także do pieczenia. Już nie mogę się doczekać naszych kolejnych wspólnych przygód!

 

Cukiniowe tagiatelle patelnia do smażenia bez tłuszczu woll
Cukiniowe tagiatelle przygotowujemy za pomocą obieraczki, a następnie podsmażamy na patelni

 

Patelnia do smażenia bez tłuszczu Woll linia Szafir patelnie-tytanowe.pl
Patelnia do smażenia bez tłuszczu Woll linia Szafir

 

Patelnia do smażenia bez tłuszczu woll z odpinaną rączką
Patelnia tytanowa Woll z odpinaną rączką

 

łosoś smażony patelnia do smażenia bez tłuszczu woll diamond

 

patelnia do smażenia bez tłuszczu woll diamond z odpinaną rączką

domowe pieczone ziemniaczki chrupiące

przepis na domowe pieczone ziemniaczki

 

łosoś, makaron tagiatelle z cukinii, pieczone ziemniaczki, dressing cytrynowo-musztardowy

łosoś z makaronem z cukinii i pieczonymi ziemniaczkami

Łosoś z cukiniowym tagiatelle, dressingiem cytrynowym i pieczonymi ziemniakami
5 (100%) 1 vote


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *