Prażone śliwki, owoce sezonowe i granola z patelni

Prażone śliwki, owoce sezonowe i granola z patelni

Dzisiaj chciałabym Wam pokazać przepis na przepyszny, sezonowy, szybki deser – prażone śliwki, jabłka i maliny pod pierzynką z domowej granoli z patelni. Połączenie różnych owoców, pozwoliło na stworzenie deseru o różnych fakturach, co sprawia, że z każdym kęsem chcemy więcej i więcej. Wybrałam owoce, które akurat miałam pod ręką – śliwki, jabłka i maliny. Śliwki puściły trochę czerwonego soku, w którym uprażyły się jabłka. Na sam koniec dodałam maliny, które idealnie dopełniły to połączenie. Wszystko posypałam domową granolą z płatków owsianych i bakalii, która dodała całości orzechowego aromatu.

Prażone śliwki (lub inne owoce sezonowe) i domowa granola z bakaliami, to pyszny deser, ale także wspaniały dodatek do owsianki na śniadanie lub lekka przekąska. Na początku lata można dodać do tego truskawki, jagody i czereśnie, a jesienią gruszki, jabłka i duuużo cynamonu. Smak granoli również można lekko zmieniać, dodając rożne bakalie – do śliwek pasowały mi migdały, ale nadadzą się także orzechy włoskie, pestki dyni czy słonecznik.

 

prosty i zdrowy deser - owoce sezonowe i domowa granola z patelni

prażone śliwki i prażone jabłka z domową granolą z patelni

 

Prażone śliwki (owoce sezonowe) i domowa granola

Domowa granola z patelni

Czego potrzebujemy?

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 garść ulubionych bakalii – u mnie posiekane migdały i orzechy laskowe

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozpuszczamy masło lub olej kokosowy. Dodajemy płatki owsiane i wszystko mieszamy.
  2. Bakalie siekamy i dodajemy do płatków.
  3. Kiedy płatki lekko się zarumienią, dodajemy miód i znowu wszystko mieszamy. Chwilę jeszcze trzymamy na małym ogniu.
  4. Granolę rozkładamy na talerzu lub papierze do pieczenia, delikatnie rozpłaszczamy łyżką. Zostawiamy do ostygnięcia.

 

Prażone owoce sezonowe

Czego potrzebujemy?
(proporcje podaję orientacyjnie, bo nie są w tym przepisie tak ważne)

  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • dwie garści śliwek,
  • 1 duże jabłko,
  • garść malin,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,

Przygotowanie: 

  1. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej kokosowy – można użyć patelni po granoli 🙂
  2. Śliwki myjemy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy je na patelnię. Delikatnie mieszamy i smażymy na delikatnym ogniu. Dodajemy cukier i cynamon.
  3. W między czasie myjemy jabłko i kroimy je w dużą kostkę. Dodajemy na patelnię do śliwek, które pewnie zdążyły już puścić trochę soku. Mieszamy delikatnie.
  4. Kiedy jabłka delikatnie zmiękną, dodajemy umyte maliny. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  5. Rozkładamy do miseczek owoce, a na wierzchu kruszymy domową granolę.

Ten deser świetnie będzie smakował w towarzystwie jogurtu naturalnego lub lodów waniliowych ♥

 

domowa granola z patelni

prażone owoce z patelni

prażone śliwki i owoce sezonowe

prażone owoce sezonowe i granola bez pieczenia

deser z patelni - prażone owoce i domowa granola

Prażone owoce sezonowe z domową granolą z patelni

Prażone śliwki, owoce sezonowe i granola z patelni
Oceń ten wpis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *