Proste ciasto z owocami i galaretką – śmietanowiec

Mamy wyjątkowo ciepłe lato. Dlatego zdecydowanie unikam odpalania piekarnika i wybieram zimne, orzeźwiające posiłki. Jednak dla tego ciasta warto na chwile włączyć piekarnik! Śmietanowiec, czyli proste ciasto z owocami i galaretką, to świetna propozycja na letni deser. Ciacho jest wilgotne, owocowe i bardzo orzeźwiające.
Możecie dodać do ciasta dowolne sezonowe owoce – truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie, mango.. a jesienią podprażone jabłka z cynamonem. Możliwości jest naprawdę wiele. Spód ciasta jest lekko biszkoptowy, wilgotny i delikatnie przesiąknięty śmietanką. Kwaskowata śmietana cudownie przełamuje słodkie owoce w galaretce. To ciasto zasmakuje każdemu i praktycznie każdy jest w stanie je przygotować.
Śmietanowiec – przepis na proste ciasto z owocami i galaretką
Czego potrzebujemy?
W przepisie podaję proporcje na dużą blaszkę ciasta. Na zdjęciu blaszka okrągła około 24 cm, gdzie podane proporcje podzieliłam na pół. Miejcie to na uwadze, chociaż polecam robić dużą blaszkę, bo ciasto znika w oka mgnieniu 🙂
- 5 jajek,
- pół szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem),
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 10 łyżek mąki krupczatki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki oleju,
- 800 ml śmietany 18% (gęstej, w kubeczku)
- dowolne sezonowe owoce,
- dwa opakowania ulubionej galaretki.
Proste ciasto z owocami – przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Do dużej miski wbić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy. Wszystko zmiksować, aż będzie gęstą, ubitą masą. Może to zająć kilka minut.
- Do ubitej masy jajecznej dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.
- Na koniec dodajemy olej i mieszamy ostatni raz masę.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do blaszki i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut, do suchego patyczka.
- Ciasto wyjmujemy i zostawiamy na chwilkę. W międzyczasie śmietanę mieszamy z odrobiną cukru waniliowego, a następnie wykładamy na gorące jeszcze ciasto. Odstawiamy, aby wystygło.
- Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, a następnie odstawiamy do wystygnięcia i czekamy aż powoli zacznie tężeć.
- Na cieście układamy owoce, a następnie delikatnie zalewamy wszystko galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2h. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
Kenwood Chef XL Titanium
Jak pewnie wiecie, w tym roku mam ogromną przyjemność bycia Ambasadorką Kenwood. Testuję różnego rodzaju sprzęty, które ułatwiają pracę w kuchni. Miałam już okazję zaprzyjaźnić się z multifunkcyjnym robotem Kenwood MultiOne oraz blenderem kielichowym Blend X-Pro. Obecnie testuję tytanowego robota, który okazał się nieoceniony przy przygotowywaniu takich ciast, jak to. Ogromne wrażenie robią jego detale – jest przepięknie wykonany, z dbałością o najdrobniejsze szczegóły. Ma nawet podświetlenie, chyba dla tych, co lubią piec nocami 😉
Z takim robotem czasami czuję się bezużyteczna, bo całą pracę wykonuje za mnie 🙂
Koniecznie dajcie znać, jakie są Wasze ulubione letnie desery i jakie macie sposoby na przetrwanie tych upałów. Ciekawa jestem, jak podobają Wam się moje odręczne akcenty na zdjęciach 🙂
Poprostu pycha!!
Mmm… Wygląda pysznie. 🙂
Ciasto wygląda po prostu obłędnie! Odręczne akcenty są super! 😀
Czytając ten przepis w październiku już tęsknię za latem i świeżymi, pachnącymi owocami 🙂 Na szczęście już niebawem sezon na mandarynki więc tylko podmienię składniki i będzie pysznie 🙂
Jestem u Ciebie pierwszy raz i bardzo mi się spodobał Twój akcent rysunkowy na zdjęciach, super pomysł! Ciasto wspaniałe, nawet teraz jesienią chętnie bym zjadła 😊
Bardzo lubię takie ciasta. Proste i efektowne.
Galaretki samej i w ciastach nie za bardzo lubię, ale to ciacho wygląda smakowicie!
proste, a jakie efektowne!
Prostota jest zawsze najlepsza! Wyglada oblednie!:)
O takie ciacho to rozumiem, aż ślinka cieknie. Świetny przepis, z chęcią przygotuję