Risotto ze szpinakiem i serem pleśniowym

Risotto ze szpinakiem i serem pleśniowym

Lubię przygotowywać Wam przepisy na szybkie dania. Wiem, że z takich korzystacie najczęściej. Nic dziwnego, jak też nie lubię spędzać całego dnia w kuchni.. no dobra, może czasem 😉 Ale na pewno nie przygotowuję wtedy jednej potrawy. Na co dzień jednak wolę szybsze rozwiązania. Jednym z moich ulubionych szybkich dań jest risotto. Magia risotto polega na tym, że wystarczy jeden mocniejszy składnik, którego aromatem nasiąknie ryż, i mamy cudowne danie. Idealnie nadają się grzyby, suszone pomidory lub owoce morza. Tym razem pokażę Wam przepis na zielone risotto ze szpinakiem i serem pleśniowym.

Risotto jest niesamowicie prostym daniem jednogarnkowym, jednym z tych, które niemalże „robią się same”. Jednocześnie jest zjawisko pyszne. Ryż gotuje się z pozostałymi składnikami, w bulionie, dzięki czemu jest miękki i baaardzo aromatyczny. Szpinak nadaje mu pięknego, głębokiego koloru. Ser pleśniowy sprawia, że nie chcesz, aby ten posiłek się skończył. Risotto ze szpinakiem i serem pleśniowym to szybkie, samoobsługowe danie, które można podać na rodzinnym obiedzie czy kolacji w towarzystwie białego wina. Świetnie smakuje także odgrzewane, także możesz zabrać je na lunch do pracy.

 

zielone risotto ze szpinakiem i serem pleśniowym lazur

przepis na szybkie zielone risotto ze szpinakiem i serem pleśniowym lazur

pomysł na szybki obiad - risotto ze szpinakiem i serem pleśniowym

risotto szpinakowo-serowe

Risotto ze szpinakiem i serem pleśniowym

Czego potrzebujemy?

  • pół małej cebulki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok. 200 g szpinaku (świeży lub mrożony),
  • 200 g ryżu,
  • ok. 1 litr bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 50 g sera z niebieską pleśnią,
  • sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Cebulkę i czosnek kroimy drobniutko. Na patelni rozgrzewamy i podsmażamy cebulkę z czosnkiem, aż do zeszklenia.
  2. Na patelnię dodajemy ryż. Podsmażamy go około minutę z cebulką, aż stanie się przezroczysty.
  3. Do ryżu dolewamy trochę bulionu (tak, aby delikatnie przykryć ryż), przykrywamy i czekamy, aż ryż wchłonie płyn. Stopniowo dodajemy szpinak. Kiedy ryż wchłonie bulion, znowu dolewam trochę płynu – powtarzamy czynność, aż kończy nam się bulion.
  4. Ser pleśniowy kroimy drobno i dodajemy do risotto. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

pomysł na szybki obiad : risotto ze szpinakiem i serem pleśniowym

zdrowy i szybki obiad - risotto szpinakowo-serowe

danie jednogarnkowe risotto ze szpinakiem i serem pleśniowym

proste danie jednogarnkowe - risotto szpinakowo-serowe

 

Jeśli zasmakuje Ci risotto ze szpinakiem i serem pleśniowym, spróbuj także delikatnego risotto z piczarkami i groszkiem. Z jakiegoś powodu kojarzy mi się ono z dzieciństwem, smakuje trochę jak rosołek u babci 🙂

 

Risotto ze szpinakiem i serem pleśniowym
Oceń ten wpis


2 thoughts on “Risotto ze szpinakiem i serem pleśniowym”

  • Risotto wygląda mega apetycznie, chociaż zaskoczona jestem, że nie dodałaś wina. Dlaczego?
    Jeszcze jedna sprawa – te wizualne dodatki do zdjęcia są niesamowite! Chciałam podpytać – czy sama tworzysz takie wzory czy używasz jakiegoś szablonu? 🙂

    • Nie dodałam wina, bo zwyczajnie go nie miałam, a staram się gotować z tego, co mam pod ręką 😉 Na pewno lampka białego wina podbiłaby smak, więc jeśli masz, to dodaj 🙂
      Rysuje je sama – postanowiłam przemycić tutaj trochę mojej pracy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *