Risotto z kurkami

Risotto z kurkami

Nie lubię jesieni. Powtarzam to co roku, ale nadal nie mogę się przekonać do tej pory roku. Wiele osób cieszy się, że wskoczy pod kocyk z kubkiem herbaty i ulubioną książką, a mnie to nie urzeka. No oczywiście jest to miły scenariusz i też lubię sobie poleżeć pod kocykiem, ale nie wynagrodzi mi to krótkich dni i chłodnych poranków. Jedyne co w jesieni lubię, to swetry i sezonowe dary natury – owoce i warzywa. Pojawiają się moje kochane śliwki, urodzaj jabłek, gruszki, dynie, grzyby, a wśród nich te żółciutkie cuda – kurki! I właśnie kurki będą gwiazdami mojego dzisiejszego przepisu. Przed Państwem jesienne risotto z kurkami!

Mój zachwyt risotto nie maleje. To takie proste danie o ogromnym potencjale! Wystarczy szklanka ryżu, trochę bulionu i co masz pod ręką, żeby stworzyć danie, które można bez wstydu podać na obiad dla rodziny. Ostatnio wyczarowałam przepyszne serowe risotto ze szpinakiem, który akurat marnował mi się w lodówce. A dzisiaj do risotto wskoczyły prawdziwe królowe jesieni, czyli kurki. Te malutkie grzyby są takie pyszne i aromatyczne, że niewiele potrzeba, żeby wyczarować z nich wykwintne danie. Poza sezonem można zastąpić je innymi grzybami, także mrożonymi. Gotowi na najlepsze risotto z kurkami w tym sezonie?

 

przepis na grzybowe risotto z kurkami

przepis na risotto z kurkami

 

Przepis na jesienne risotto z kurkami

Czego potrzebujemy?

  • 1 szklanka ryżu (ok. 200 g),
  • ok. 100-150 g kurek,
  • 700 ml bulionu warzywnego,
  • pół średniej wielkości cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki zimnego masła,
  • 5 łyżek startego parmezanu,
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: garść świeżego szpinaku

 

Przygotowanie:

  1. Kurki dokładnie myjemy, żeby pozbyć się całego piasku i ziemi. Większe okazy kroimy na mniejsze kawałki. Umyte i pokrojone kurki zalewamy wrzątkiem i moczymy przez niecałą minutę. Następnie przelewamy grzyby zimną wodą. Grzyby odcedzamy. Dzięki temu zabiegowi termicznemu kurki pozostaną jędrne.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła. Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i kurki. Do tego dodajemy szklankę suchego ryżu. Mieszamy go z pozostałymi składnikami na patelni, aby resztki oliwy obkleiły ziarenka – staną się one lekko przezroczyste.
  3. Na patelnię powoli dolewamy białe wino. Mieszamy wszystko i czekamy, aż ryż wchłonie płyn. Po tym czasie dolewamy tyle bulionu, aby było delikatnie ponad poziom ryżu. Mieszamy co jakiś czas, aby ryż nie przywarł i znowu czekamy, aż wchłonie płyn. Cały proces powtarzamy, aż skończy nam się bulion, a ryż będzie miękki.
  4. Na sam koniec doprawiamy risotto do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i mieszamy. Aby zatrzymać proces gotowania, dodajemy do risotto łyżkę zimnego masła oraz parmezan i odstawiamy z ognia. Mieszamy i nakładamy na talerze. Posypujemy natką pietruszki lub koperkiem.

 

przepis na risotto z kurkami

jak zrobić idealne risotto z kurkami?

przepis na idealne risotto z kurkami

 

risotto z kurkami grzyby kurki jesień

Risotto z kurkami
Oceń ten wpis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *