Rioni – restauracja gruzińska na Placu Zbawiciela / Warszawa

Rioni – restauracja gruzińska na Placu Zbawiciela / Warszawa
Rioni restauracja gruzińska plac zbawiciela warszawa

Pewnej zimowej soboty, po seansie “Zabawa zabawa” w Kinotece, wybraliśmy się na obiad do restauracji gruzińskiej Rioni, która znajduje się przy samym Placu Zbawiciela w Warszawie, a dokładnie na Mokotowskiej 17. Nie słyszałam żadnych opinii o tym miejscu wcześniej, więc szłam tam bez żadnych uprzedzeń i oczekiwań.

Wystrój

Rioni restauracja gruzińska plac zbawiciela warszawa

Od wejścia otacza nas ciekawy, ale ciepły klimat. Ściany pokryte są cegłą, a drewniane i metalowe dodatki dodają charakteru. Do tego mają baaardzo wygodne krzesła, do tego stopnia, że praktycznie nie chce się wstawać od stołu. Duże stoły nakryte na wiele osób podkreślają rodzinny charakter tego miejsca.

Sala jest długa, a sufit niski, dzięki czemu dźwięk nie rozchodzi się tak bardzo. Można głośno rozmawiać i nikomu nie przeszkadzać. Miejsce sprawia wrażenie idealnego na rodzinną uroczystość lub imprezę firmową.

Na końcu sali znajduje się mały kącik dla dzieci z różnymi zabawkami, więc bez problemu można przyjść tam z maluchem.

Menu – kuchnia gruzińska Rioni

Rioni kuchnia gruzińska warszawa plac zbawiciela
Rioni menu kuchnia gruzińska warszawa plac zbawiciela

W menu Rioni znajdziemy najpopularniejsze przysmaki kuchni gruzińskiej – przystawka z bakłażana, chaczapuri, chinkali oraz różnego rodzaju mięsa. Do tego szeroka karta win regionalnych, które idealnie pasują do serwowanych potraw.

Ceny, jak na Warszawę i Plac Zbawiciela, uważam, że są całkiem zjadliwe. Większość dań zamyka się w 30 zł, a lampka wina kosztowała 14 zł.

Jedzenie

Po długich rozmyślaniach (bo chciałam spróbować wszystkiego!), wybrałam szaszłyka z kurczaka podanego z sosem sacabeli, chlebem lawasz i pieczonymi ziemniakami. Ania zdecydowała się na tradycyjne gruzińskie pierożki chinkali z mięsem wołowo – wieprzowym.

Rioni kuchnia gruzińska warszawa szaszłyk lawasz

Na moje danie składało się kilka sporych kawałków grillowanego kurczaka, pieczone ziemniaczki, świeża surówka i sos. Wszystko ułożone było na chlebku lawasz (coś podobnego do tortilli). Sałatka i ziemniaki były podane z esencjonalnymi ziołami, wyczuwałam tam kolendrę, co jeszcze bardziej podbijało smak dania. Jedzenie bardzo mi smakowało. Było sycące, a jednocześnie lekkie. Do posiłku wybrałam lampkę czerwonego, wytrawnego wina domu.

Byłam bardzo zadowolona z wyboru, ale następnym razem wybiorę coś typowo gruzińskiego – chaczapuri z jajkiem lub chinkali.

Rioni kuchnia gruzińska chinkali pierożki gruzińskie

Ania otrzymała cztery spore pierożki chinkali wypełnione mięsem wołowo-wieprzowym i rosołem. Tradycyjnie je się je trzymając za końcówkę z ciasta i obgryza się delikatnie dookoła.

Wzięliśmy jeszcze na deser napoleonkę. Porcja była tak duża, że wzięcie jej na kilka osób było bardzo dobrym pomysłem. Napoleonka była zrobiona z ciasta francuskiego przełożonego kremem. Krem był odpowiednio słodki, nie była przesłodzona. Podana była z lodami i bitą śmietaną. Smaczny słodki akcent po posiłku, szczególnie w towarzystwie dobrej kawy.

Podsumowanie

rioni kuchnia gruzińska warszawa plac zbawiciela

Jeśli masz ochotę spróbować kuchni gruzińskiej w Warszawie w przyzwoitej cenie, spędzić czas w miłej atmosferze i zjeść coś naprawdę smacznego, to odwiedź koniecznie restaurację Rioni w Warszawie.

Ja już nie mogę się doczekać, kiedy zajrzę tam znowu, ponieważ tym razem planuję skosztować gruzińskiego Chaczapuri wypełnionego serem i jajkiem 🙂

Rioni – restauracja gruzińska na Placu Zbawiciela / Warszawa
Oceń ten wpis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *