Ryba pieczona w sosie śmietankowo-rozmarynowym

Ryba pieczona w sosie śmietankowo-rozmarynowym
Ryba pieczona w sosie śmietanowo-rozmarynowym

Dzisiaj przychodzę do Was z fajnym pomysłem na szybki obiad. Co to takiego? Ryba pieczona w sosie śmietankowo-rozmarynowym. Przepis jest banalnie prosty, a rybka wychodzi naprawę pyszna.

Przez jakiś czas prawie w ogóle nie jadłam ryb. Nie było w tym żadnej filozofii, nie próbowałam ich unikać. Bardzo lubię ryby. Wiecie co się stało? Zapomniałam o nich! Zapomniałam jak łatwo przygotować rybę i jak smaczna może być. Ostatnio moim obiadowym faworytem jest pieczona ryba. Próbuję przygotować ją na różne sposoby – pieczona w sosie śmietanowym lub w oliwnej marynacie. Na początek spróbujcie ryby zapieczonej w sosie śmietankowo-rozmarynowym. Najlepiej w towarzystwie ziemniaczanych talarków.

Przepis również dla osób zabieganych, bo bardzo łatwo i szybko go przygotować, a dodatkowo jedzonko można zabrać na drugi dzień do pracy. Smakuje równie dobrze po odgrzaniu.

Ryba pieczona w sosie śmietanowo-rozmarynowym

Ryba pieczona w sosie śmietanowo-rozmarynowym – przepis

Czego potrzebujemy?

  • 4 filety ryby (u mnie mintaj mrożony*)
  • 400 ml śmietanki 18%
  • skórka z 1/4 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • garść pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: tarty ser do posypania

*Rybę wcześniej rozmrażamy.

Przygotowanie

  1. W garnku podgrzewamy śmietankę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę cytryny i posiekany rozmaryn. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180C.
  3. W naczyniu żaroodpornym układamy rybę i przykrywamy ją warstą sosu śmietankowego. Na wierzchu układamy przekrojone pomidorki.
  4. Pieczemy przez około 30 minut. Dla pewności można sprawdzić rybę widelcem.
Ryba pieczona w sosie śmietanowo-rozmarynowym
Ryba pieczona w sosie śmietanowo-rozmarynowym
Ryba pieczona w sosie śmietanowo-rozmarynowym
Ryba pieczona w sosie śmietanowo-rozmarynowym

Potraktuj ten przepis jako bazę i nie bój się eksperymentować. Do sosu można dodawać też inne zioła, albo trochę przecieru pomidorowego i w taki sposób przygotować rybę w sosie śmietanowo-pomidorowym.

Talarki ziemniaczane można piec jednocześnie z rybą – na blaszce obok. Również potrzebują około 30 minut pieczenia. W ten sposób przygotowujemy cały obiad jednocześnie. Ziemniaki wystarczy natrzeć oliwą i posypać solą z przyprawami, a następnie wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W zależności od grubości talarków będą potrzebowały 25-35 minut. Najlepiej sprawdzać widelcem i kontrolować, czy się nie przypalają.

Szukasz więcej przepisów na szybkie dania? Zajrzyj tutaj 🙂

Ryba pieczona w sosie śmietankowo-rozmarynowym
Oceń ten wpis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *