Roślinne mleko kokosowe

Roślinne mleko kokosowe
Pozostając w kokosowym temacie, zapraszam na post poświęcony domowemu wegańskiemu mleku kokosowemu. Takie mleko jest proste, tanie i wyjątkowo smaczne. Z powodzeniem może zastąpić mleko krowie, które zawiera więcej substancji szkodzących nam, niż tych pozytywnie wpływających na nasz organizm. Napoje roślinne można przygotować w domu małym nakładem pracy i pieniędzy. Nadają się do tego wiórki kokosowe, nasiona słonecznika, sezam, migdały, orzechy nerkowca, płatki owsiane i wiele innych. Można wyczarować wiele ciekawych smaków, a przygotowane mleko nadaje się do kawy, ciast, deserów, jak również do zup i sosów.

Mleko roślinne przygotowujemy w proporcjach: 1 szklanka wiórków na 4 szklanki wody.
Wiórki zalewamy dwoma szklankami gorącej wody i namaczamy pod przykryciem przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie przekładamy wszystko do kielicha blendera, dolewamy szklankę gorącej wody i blendujemy kilka minut. Następnie przecedzamy wszystko przez sitko ustawione nad miską lub garnkiem. Wytłoczyny ponownie wkładamy do blendera, zalewamy szklanką wrzątku i blendujemy. Odcedzamy na sitku i tadam, pyszne roślinne mleko gotowe!
Aby nic się nie zmarnowało, z wytłoczone wiórki można wykorzystać do zrobienia domowych ciasteczek z ziarnami.

 

 

Polecam wypróbować przepis. Uwaga, możecie nie zechcieć wrócić do kupnego mleka! 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *