Kiedy przychodzą zimne wieczory, moim przyjacielem zostają rozgrzewające napoje. Codziennie wypijam litry zielonej herbaty, yerby i wody z miodem i cytryną. Kiedy dopada mnie przeziębienie sięgam po niezawodne golden milk, czyli złote mleko z dodatkiem kurkumy. A co, kiedy potrzeba mocniejszego rozgrzewania? Wtedy z pomocą przychodzi ukochane grzane wino lub niedawno odkryte grzane piwo. Wiem, myśląc „ciepłe piwo” można dostać gęsiej skórki lub niesmaku w ustach. Jednak z odpowiednimi dodatkami, mocno podgrzane smakuje po prostu rewelacyjnie. „Ciepło w brzuszku i na serduszku” – to mój autorski slogan reklamowy dla grzańca 🙂

grzane piwo przepis na domowy grzaniec piwny z pomarańczami

Przepis na grzane piwo – domowy grzaniec z pomarańczami

Czego potrzebujemy?

  • 2 butelki ulubionego piwa,
  • 2 pomarańcze,
  • 4 łyżki miodu,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 cm imbiru,
  • kilka goździków.

Przygotowanie:

  1. Pomarańcze dokładnie myjemy w ciepłej wodzie. Warto również wyczyścić skórkę za pomocą szczotki. Pomarańcze rozkrawamy na pół, wyciskamy sok do garnka. W garnku umieszczamy również skórki.
  2. Do garnka wlewamy piwo i dodajemy przyprawy.
  3. Podgrzewamy na wolnym ogniu przez kilka minut, ale nie dopuszczamy do zagotowania (bo nam % wyparują!)
  4. Nalewamy grzańca do szklanek i dekorujemy plasterkiem pomarańczy.

 

przepis na grzane piwo z cynamonem, goździkami i pomarańczą jak zrobić domowe grzane piwo przepis na piwny grzaniec domowy grzaniec piwny z goździkami, cynamonem i pomarańczami

Grzane piwo lub wino, kocyk i wartościowy film to mój ulubiony weekendowy zestaw – taki niezbędnik przetrwania zimy. Jeśli szukacie filmu na wieczór, to koniecznie zajrzyjcie do wpisów, które pisała dla Was jeszcze Kamila. Każdy znajdzie tam coś dla siebie – są filmy o miłości, o marzycielach, filmy o kobietach, no i moje ukochane filmy o gotowaniu.

A Wy, jak rozgrzewacie się w mroźne, zimowe wieczory?