Jeśli nie lubisz czekolady, lepiej nie trać czasu i nie czytaj dalej. Ten przepis przeznaczony jest tylko dla prawdziwych czekoladoholików! Chyba nigdy nie upiekłam nic bardziej czekoladowego. To brownie z malinami, to taka duuuuuża tabliczka czekolady. Tylko bardziej puszysta, delikatniejsza i pełna malin. Najlepsze jest, kiedy spędzi noc w lodówce, ponieważ wtedy smaki się przenikają i smakuje po prostu obłędnie.
Przygotowanie czekoladowego ciasta to bułka z masłem (albo czekolada z masłem :)). Samo wymieszanie składników zajmie około 10 minut, a później 30 minut rozchodzenia się przepięknych zapachów z piekarnika. Brownie z malinami, to super ciasto na ostatnią chwilę – nie wymaga wiele pracy, zawiera mało składników. Idealne, kiedy zaskoczą Cię goście lub chcesz po prostu zrobić sobie przyjemność.
Przepis na bardzo czekoladowe brownie z malinami
Czego potrzebujemy?
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 100g masła
- 1/2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
- opcjonalnie: kilka kropel olejku waniliowego, szczypta chilli
Przygotowanie
- Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy co jakiś czas. Po rozpuszczeniu zestawiamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
- W misce mieszamy energicznie jajka z cukrem i olejkiem waniliowym.
- Ostudzoną czekoladę mieszamy dokładnie z masą jajeczną. Powoli przesiewamy do tego mąkę i znowu mieszamy do połączenia składników.
- Przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy maliny.
- Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze około 170 stopni. Sprawdzamy patyczkiem – powinien być suchy.
Lubisz czekoladowe ciasta? Uważasz się za czekoladoholika? Spróbuj też innych przepisów na brownie z mojego bloga. Jesienią polecam niesamowicie kremowe brownie dyniowe z tylko 3 składników. Lubisz banany? Spróbuj bananowego brownie bez mąki. Wegańskie brownie? Proszę bardzo! Zobacz przepis na wegańskie brownie z czerwonej fasoli.