
Dzisiaj przychodzę do Was z fajnym pomysłem na szybki obiad. Co to takiego? Ryba pieczona w sosie śmietankowo-rozmarynowym. Przepis jest banalnie prosty, a rybka wychodzi naprawę pyszna.
Przez jakiś czas prawie w ogóle nie jadłam ryb. Nie było w tym żadnej filozofii, nie próbowałam ich unikać. Bardzo lubię ryby. Wiecie co się stało? Zapomniałam o nich! Zapomniałam jak łatwo przygotować rybę i jak smaczna może być. Ostatnio moim obiadowym faworytem jest pieczona ryba. Próbuję przygotować ją na różne sposoby – pieczona w sosie śmietanowym lub w oliwnej marynacie. Na początek spróbujcie ryby zapieczonej w sosie śmietankowo-rozmarynowym. Najlepiej w towarzystwie ziemniaczanych talarków.
Przepis również dla osób zabieganych, bo bardzo łatwo i szybko go przygotować, a dodatkowo jedzonko można zabrać na drugi dzień do pracy. Smakuje równie dobrze po odgrzaniu.

Ryba pieczona w sosie śmietanowo-rozmarynowym – przepis
Czego potrzebujemy?
- 4 filety ryby (u mnie mintaj mrożony*)
- 400 ml śmietanki 18%
- skórka z 1/4 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- garść pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie: tarty ser do posypania
*Rybę wcześniej rozmrażamy.
Przygotowanie
- W garnku podgrzewamy śmietankę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę cytryny i posiekany rozmaryn. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180C.
- W naczyniu żaroodpornym układamy rybę i przykrywamy ją warstą sosu śmietankowego. Na wierzchu układamy przekrojone pomidorki.
- Pieczemy przez około 30 minut. Dla pewności można sprawdzić rybę widelcem.




Potraktuj ten przepis jako bazę i nie bój się eksperymentować. Do sosu można dodawać też inne zioła, albo trochę przecieru pomidorowego i w taki sposób przygotować rybę w sosie śmietanowo-pomidorowym.
Talarki ziemniaczane można piec jednocześnie z rybą – na blaszce obok. Również potrzebują około 30 minut pieczenia. W ten sposób przygotowujemy cały obiad jednocześnie. Ziemniaki wystarczy natrzeć oliwą i posypać solą z przyprawami, a następnie wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W zależności od grubości talarków będą potrzebowały 25-35 minut. Najlepiej sprawdzać widelcem i kontrolować, czy się nie przypalają.
Szukasz więcej przepisów na szybkie dania? Zajrzyj tutaj 🙂
Pysznie wygląda!