Orzeźwiający chłodnik z botwinki z miętą

Orzeźwiający chłodnik z botwinki z miętą

Kiedyś nie rozumiałam fenomenu chłodników. Zimna zupa? O co wam chodzi.. Nie macie kuchenki? 😀 Niedawno dałam chłodniom drugą szansę, zaczęłam swoje eksperymenty i znalazłam takie smaki, które mi odpowiadają. Wyjątkowo upalne lato na pewno miało wpływ na to, że polubiłam chłodniki, a szczególnie chłodnik z botwinki. Są orzeźwiające, sycą, ale też dobrze smakują. Podoba mi się, że mogę do nich wykorzystywać sezonowe warzywa, których latem jest wyjątkowo dużo.

Chłodnik, który dzisiaj Wam pokaże, zrobiony jest z botwinki, ale wyjątkowego smaku dodaje mu mięta. Dzięki temu nie jest to zimna zupa buraczkowa z jogurtem, a naprawdę przyjemne, zaskakujące danie na letni obiad. Przepis jest naprawdę prosty i nie zajmuje wiele czasu.

chłodnik z botwinki z miętą i jajkiem

Czego potrzebujemy?

  • 2 średniej wielkości buraczki
  • około 8-10 łodyg botwiny wraz z liśćmi
  • 3 średniej wielkości młode ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • pół świeżego ogórka (lub cukinii)
  • pół pęczka cebuli dymki
  • dwie gałązki mięty
  • pół pęczka kopru
  • 1 duży kubek jogurtu naturalnego
  • 1/2 kubka śmietany
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, cukier do smaku

    Do podania:
  • ugotowane jajko pokrojone na ćwiartki
  • posiekane drobno zioła

Przygotowanie

  1. Buraczki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. To samo robimy z ziemniakami (ja nie obieram ziemniaków, ale tutaj macie dowolność). Pokrojone buraczki i ziemniaki gotujemy na wolnym ogniu, w osolonej wodzie, przez około 8-10 minut.
  2. W międzyczasie myjemy botwinę i kroimy drobno łodygi wraz z liśćmi. Dodajemy do garnka z ziemniakami i botwinką. Gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, a później zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Nie wylewamy wody z gotowania!
  3. W tym czasie kroimy w drobną kosteczkę ogórka i siekamy drobno zioła – koperek, miętę i dymkę.
  4. Kiedy ugotowane warzywa wystygną, dodajemy ocet jabłkowy, połowę pociętych drobno ziół, dymkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórka, a następnie jogurt i śmietanę. Wszystko mieszamy, aż będzie miało jednolity kolor. Doprawiamy do smaku solą i cukrem.
  5. Chłodnik najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej godzinę. Podaję go z ugotowanym jajkiem, posypany świeżymi ziołami.
chłodnik z buraków i botwinki z miętą i jajkiem

Mam nadzieję, że Was przekonałam, aby wypróbować orzeźwiający chłodnik z botwinki z dodatkiem świeżej mięty. Botwinka często jest niedoceniania, a przecież jest taka pyszna. Za sprawą buraczków, chłodnik ma wprost obłędny kolor, a to wszystko za sprawą natury. Buraczkowy róż w połączeniu z soczystą zielenią ziół, to prawdziwa uczta dla wzroku, a dla mnie źródło inspiracji.

Dzięki temu, że nie wylewamy wody z gotowania warzyw, zostają w niej wszystkie cenne składniki, które zazwyczaj wylewamy. Podczas gotowania wiele witamin wygotowuje się i właśnie wylewana jest z wodą. W tym przypadku wszystko co dobre zostaje w naszej zupie.

Szukasz szybszych rozwiązań? Sprawdź mój przepis na szybki chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *