Zupa krem z pieczonej papryki i innych warzyw (less waste)

Zupa krem z pieczonej papryki i innych warzyw (less waste)

Chcę się z Wami dzisiaj podzielić bardzo prostym przepisem, który pozwoli ograniczyć wyrzucanie warzyw. Zupa krem z pieczonej papryki i innych warzyw to świetny sposób, aby opróżnić lodówkę z warzywnych pozostałości. Można w niej wiele ukryć i zjeść ze smakiem.

Uwielbiam zupy, niezależnie od pory roku. Latem wybieram te lżejsze, które smakują również na zimno i dodają ochłody w gorący dzień. Natomiast kiedy za oknem robi się ciemno, buro, a mój organizm woła o rozgrzanie, stawiam na gęste, sycące, gorące zupy kremy.

Zupa krem z pieczonej papryki powstała u mnie w duchu less waste. Tak powstają moje ulubione przepisy. Zawartość lodówki jest dla mnie największą inspiracją i motywacją do wykorzystania poszczególnych składników.

Papryka miała być na grilla, który się nie odbył. Zalegała mi w lodówce i nie mogłam znaleźć jej zastosowania, bo nie trawię surowej papryki za dobrze i zawsze mam później nieprzyjemne dolegliwości. Oprócz tego miałam resztkę cukinii, ziemniaki, kilka pomidorów, cebulę i czosnek. Niewiele myśląc skroiłam to wszystko, ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropiłam oliwą, posypałam solą i pieprzem. Tak powstała aromatyczna baza do tego pysznego, jesiennego kremu warzywnego.

zupa krem z pieczonej papryki, ziemniaków, marchewki

Zupa krem z pieczonej papryki i innych warzyw (less waste) – przepis

Czego potrzebujemy?

Ten przepis potraktujcie jako inspirację. Tutaj ciężko o złe proporcje. Kluczem są upieczone warzywa. Dwie marchewki w tę czy tamtą stronę nie zrobią naprawdę różnicy. Chodzi o to, żeby zużyć to, co zalega Wam w lodówkach 🙂 Poniżej podaję co wpadło na moją blaszkę, dodam również pomysły, co jeszcze można do tej zupki dorzucić.

  • 2 czerwone papryki,
  • 3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 ziemniaki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • passata pomidorowa (ok. 200 ml)
  • bulion warzywny (ok. 1,5 litra)
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz i sól do smaku,
  • bazylia (świeża lub suszona).

Co jeszcze można dodać? Polecam dynię w sezonie, świeże pomidory, można dorzucić kilka zagubionych pieczarek, seler, korzeń pietruszki.

warzywa przygotowane do pieczenia ułożone na blaszce, polane oliwą, posypane przyprawami

Przygotowanie

  1. Warzywa myjemy dokładnie za pomocą szczoteczki lub obieramy. Ja zazwyczaj nie obieram, a jeśli to robię to obierki zamrażam i wykorzystuję do gotowania warzywnego bulionu.
  2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  3. Warzywa kroimy, aby szybciej się upiekły. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy. Pieczemy do miękkości – około 30 minut powinno być wystarczająco, najlepiej sprawdzić widelcem ziemniaki i paprykę.
  4. Upieczoną paprykę można łatwo obrać ze skórki (zauważyłam, że dzięki temu moje dolegliwości „paprykowe” były zdecydowanie łagodniejsze).
  5. Warzywa wrzucamy do bulionu, dodajemy passate pomidorową i bazylię. Wszystko blendujemy na gładki krem.
  6. Podajemy polane oliwą lub z łyżką śmietany, posypujemy ziołami.
zupa krem z pieczonej papryki z ziemniakami, marchewką, czosnkiem


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *